Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Stay away!' Met deze campagne hoopt de gemeente overlasttoeristen te ontmoedigen

28 maart 2023, 17.50 uur · Aangepast 29 maart 2023, 09.36 uur · Door AT5

De gemeente start vanaf deze week met de zogeheten 'Stay Away'-campagne. De online ontmoedigingscampagne is gericht op de 'overlasttoeristen' die naar de stad komen om los te gaan. De campagne is een van de maatregelen van een pakket dat in december door de gemeenteraad werd aangenomen. 

De gemeente wil bezoekers die naar Amsterdam komen om los te gaan, met alle gevolgen van dien, voor zijn. Door middel van 'Stay Away' zullen zij worden gewaarschuwd voor de risico's en gevolgen van overlast en overmatig alcohol- en drugsgebruik in de stad. 

Zo zullen toeristen onder andere online waarschuwingsadvertenties te zien krijgen. Boetes, opgepakt worden, een strafblad, ziekenhuisopname en gezondheidsschade zijn advertenties die zij met verschillende zoektermen zoals 'stag party Amsterdam' en 'cheap hotel Amsterdam' in zoekmachines te zien krijgen. 

Wethouder Sofyan Mbarki (Economische Zaken en Aanpak Binnenstad) kwam in december met maatregelen voor de drukke binnenstad en het overlasttoerisme. In een persbericht van de gemeente laat hij weten: “Bezoekers blijven welkom, maar niet als ze zich misdragen en overlast veroorzaken. Dan zeggen wij als stad: liever niet, blijf weg. Amsterdam is een wereldstad en daar hoort drukte en levendigheid bij, maar om onze stad leefbaar te houden kiezen we nu voor begrenzing in plaats van onverantwoorde groei.” 

Waarschuwingsborden 

Deze maand zal ook de campagne 'How to Amsterdam' van start gaan, die gericht is op bezoekers die al in de stad zijn. Bezoekers worden online en offline geïnformeerd over hoe zij zich het beste kunnen gedragen om overlast in de stad te verminderen. Ook worden er in de stad fysieke waarschuwingsborden geplaatst met informatie over bijvoorbeeld het verbod wildplassen, dronkenschap, geluidsoverlast en het kopen van drugs bij straatdealers. 

Extra maatregelen

Hotels gaan het hele jaar door informatie aan bezoekers tonen door middel van lcd-schermen in de lobby's en plattegronden uitdelen, zo laat de gemeente weten. Ook zullen er hosts worden ingezet om bezoekers aan te spreken bij het uitgaan. 

Het college is in gesprek met aanbieders van vrijgezellenfeesten in de binnenstad. Daarbij wordt ingegaan op hun rol in het terugbrengen van het overlasttoerisme. Nog voor de zomer verwacht de gemeente diverse onderzoeksresultaten binnen te krijgen. Zo loopt er een onderzoek naar het mogelijk effectief inzetten van toeristenbelasting en wordt er gekeken naar verschillende scenario's in het beperken van het aantal riviercruises in de stad.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938