Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aanleg hulpbrug van start wegens vernieuwing Berlagebrug

1 april 2023, 10.31 uur · Aangepast 1 april 2023, 11.25 uur
Door AT5 · Foto: Wikimedia Commons / S Sepp

Vanwege de renovatie van de Berlagebrug wordt er vanaf maandag aan de noordzijde een hulpbrug voor fietsers en voetgangers aangelegd. De werkzaamheden aan de hulpbrug nemen bijna vier maanden in beslag. In die tussentijd zijn maar twee van de vijf doorvaarten open.

De werkzaamheden aan de hulpbrug duren van maandag 3 april tot en met maandag 24 juli. Niet alleen wordt de hulpbrug aangesloten, ook worden er kabels en leidingen aangelegd. Omdat er wordt gewerkt vanaf pontons zijn gedurende die periode twee van de vijf doorvaarten open. 

De monumentale brug over de Amstel stamt uit 1932 en is nodig aan vernieuwing toe. De brug voldoet niet meer aan de wettelijk gestelde eisen voor veiligheid. De brug krijgt een nieuw beweegbaar brugdek en een nieuw binnenwerk. Ook worden de monumentale onderdelen opgeknapt.

Zodra de hulpbrug op 24 juli is aangelegd, wordt de Berlagebrug ruim drie maanden volledig afgesloten voor alle verkeer. Auto's worden in die periode omgeleid, fietsers en voetgangers kunnen gebruikmaken van de hulpbrug. Naar verwachting kan op 11 november het verkeer weer van de vernieuwde Berlagebrug gebruikmaken. De maanden daarna wordt de hulpbrug verwijderd.

De laatste maanden werd al begonnen met kleine werkzaamheden ter voorbereiding van de renovatie. Zo werd de verlichting van de brug vervangen door tijdelijke verlichting.