Start van hoofdcontent

Schiphol

nl

Schiphol wil verbod nachtvluchten, toch scepsis onder bewonersplatform: "Paar uur slaap is te weinig"

5 april 2023, 16.10 uur · Aangepast 5 april 2023, 16.24 uur · Door Flip Linssen

Schiphol wil alle vluchten tussen middernacht en 05.00 uur 's ochtends verbieden. Tot 6.00 uur zouden alleen toestellen mogen landen. Fijn voor Amsterdammers die onder aanvliegroutes wonen, zou je denken. Maar scepsis heerst bij omwonenden en bij bewonersplatformen tegen hinder van Schiphol. "We moeten niet doen alsof Schiphol vooruitloopt op de troepen."

"Het is niet uitgesloten dat de vluchten die 's nachts niet komen, er overdag gewoon bijkomen", zegt Fulco van der Veen. Hij is bestuurslid bij de Koepel van Amsterdamse Schipholgroepen, platformen voor mensen die hinder ervaren door Schiphol.

Zelf woont hij in Zuidoost onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan. Ruud Sondag, de directeur van de luchthaven, heeft aangegeven dat ze verschuivingen naar de 'randen van de nacht' willen beperken, maar uitgesloten is het dus inderdaad niet. Van der Veen: "Dan wordt de overlast verplaatst van de nacht naar de dag."

Quote

"Ik vergelijk het met pleisters plakken op een necrotisch been"

Fulco van der Veen, Koepel van Amsterdamse Schipholgroepen

Privéjets en lawaaiige vrachtvliegtuigen

De maatregel moet binnen twee jaar ingaan, samen met een verbod op privéjets, klein zakelijk verkeer en lawaaierige vrachtvliegtuigen. Nachtvliegtuigen alleen al weren, betekent dat er tienduizend minder vluchten per jaar zijn. Volgens Van der Veen is het een 'relatief kleine winst'. "Ik vergelijk het een beetje met het plakken van pleisters op een necrotisch onderbeen van een diabetespatiënt, waar eigenlijk moet worden geamputeerd."

Toch zijn er ook bewoners die blij zijn dat met het plan van Schiphol. "Het zou een opluchting zijn", zegt een bewoner in Buitenveldert, die in de nacht met oordopjes slaapt. "Je kunt de vliegtuigen bijna aanraken, zo vlak bij vliegen ze over", zegt een ander. "Maar we moeten nog zien of het nu niet juist extra druk wordt rond 23.00 uur."

'Achterstallig onderhoud'

Van der Veen blijft er bij. "Als er geen einde komt aan dat Europeanen via Schiphol vliegen, en niet via hun eigen luchthaven, gaat er hier in Amsterdam helemaal niets veranderen." Volgens hem loopt Schiphol daarnaast ook achter op de troepen. "Frankfurt, London en Parijs hebben al nachtsluiting. Dit is achterstallig onderhoud."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938