Start van hoofdcontent

Wonen

nl

Tweede Kamer verbiedt tijdelijke huurcontracten: "Een goede dag voor huren"

11 april 2023, 17.00 uur · Aangepast 11 april 2023, 17.19 uur · Door Michiel Klaassen

De Tweede Kamer zal vrijwel zeker een initiatiefwet aannemen die een streep zet door tijdelijke huurcontracten. Contracten van twee jaar en korter mogen hierdoor in de meeste gevallen niet meer. Bij de stemming kan de wet rekenen op een meerderheid, zo meldt RTL Nieuws.

Luuk Koenen

Tijdelijke contracten werden in 2016 geïntroduceerd, met de bedoeling het huuraanbod te vergroten. Dat gebeurde niet, zo blijkt uit een evaluatie. Bovendien dreven de tijdelijke contracten vooral de prijs op: nieuwe huurders kregen keer op keer te maken met een forse huurverhoging.

Initiatiefwet

Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) willen de tijdelijke contracten nu met een initiatiefwet verbieden. De afgelopen weken was al duidelijk dat er brede steun was voor het plan. Vanavond worden de laatste vragen over de wet behandeld; de stemming vindt volgende week plaats. RTL Nieuws meldt dat het vaststaat dat tijdelijke huren zullen verdwijnen.

Quote

"De verhouding tussen huurder en huisbaas gaat veranderen"

Mathijs ten Broeke, Woonbond

"Dit is heel goed nieuws", zegt Woonbond-woordvoerder Mathijs ten Broeke. "Voor huurders betekent dit dat er veel onzekerheid wegvalt. Als je een tijdelijk contract hebt, durf je soms niet op te komen voor je rechten." Een huisbaas kan 'lastige huurders' immers gemakkelijk op straat zetten bij afloop van het contract. Ten Broeke: "Maar nu gaat de verhouding tussen huurder en huisbaas dus veranderen. Ik hoop dat mensen hierdoor langer in Amsterdam kunnen blijven en niet de stad uit worden gejaagd."

In enkele specifieke gevallen blijft tijdelijke verhuur mogelijk. Woningen die op de lijst staan gesloopt te worden, mogen tot die tijd tijdelijk worden verhuurd. En mensen die tijdelijk hun huis uit moeten vanwege een renovatie, mogen een tijdelijk huurcontract aangaan.

Studenten

Ook voor promovendi en studenten blijven tijdelijke contracten bestaan. Een goede zaak, vindt Bor van Zeeland, bestuurder bij studentenvakbond ASVA. "Vooral internationale studenten hebben bij aankomst in Amsterdam nog geen sociaal netwerk om hen te helpen bij het vinden van een kamer", zegt Van Zeeland. "Voor die groep is er op dit moment een aantal woningen gereserveerd als zogeheten landingsplek, waar ze één jaar mogen blijven."

De Woonbond is juist minder blij met de uitzonderingen. "Dat is oneerlijk. Daar zit bij de behandeling van dinsdagavond nog wel de spanning: het kan zijn dat daar nog iets gaat veranderen", zegt Ten Broeke. Maar dat vaste huurcontracten weer de norm worden, staat volgens hem wel vast. "Voor een stad als Amsterdam is het gezond dat iedereen die er wil kunnen blijven wonen daar zekerheid op heeft."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938