Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sceptische fietsers krijgen tijdelijk fietspad op Nieuwmarkt

16 mei 2023, 07.00 uur · Aangepast 16 mei 2023, 11.53 uur · Door Stefan Bunschoten

De verkeerssituatie op de Nieuwmarkt in het centrum wordt opnieuw behoorlijk anders. Bouwvakkers zijn zelfs begonnen met de aanleg van een tijdelijk fietspad op het plein zelf. Fietsers en automobilisten horen de plannen met scepsis aan.

Het aangelegde fietspad gaat volgende week open. Wie richting het Centraal Station rijdt en vanaf de Kloveniersburgwal komt, kan dan niet meer naar rechts en langs het politiebureau de Geldersekade op. Fietsers moeten het tijdelijke fietspad gebruiken en auto's moeten vanaf de Kloveniersburgwal naar links, de andere kant van de Nieuwmarkt op. 

"Ik heb geen idee wat voor grappen ze nu weer uithalen", zei een fietser maandag bij het zien van de werkzaamheden. Een ander: "Het is een vrolijk nieuw gezicht en ik ben benieuwd hoe het gaat worden." Een automobilist vreesde dat hij, net als andere automobilisten, opnieuw 'het onderspit gaat delven'.

De verkeerssituatie op en rond de Nieuwmarkt is de afgelopen maanden al flink veranderd. In maart ging een deel van de Geldersekade voor fietsers in één richting dicht vanwege werk aan de kademuur. Vorige week werd de Sint Antoniesbreestraat afgesloten vanwege een herinrichting en de vervanging van gasleidingen. Eind vorige week hingen er opeens roze borden. Een van die borden stuurde fietsers juist naar de afgesloten Sint Antoniesbreestraat.

Quote

"Ik vind het maar een bijzonder gebeuren, maar als ik afstap, begin ik iets later weer met fietsen"

Omstander

Dat bord bleek maandag aangepast te zijn: de pijl is weggehaald. De verkeersregelaar bij de Sint Antoniesbreestraat had desondanks nog steeds zijn handen vol aan fietsers die toch door de straat heen wilden fietsen. "Ik vind het maar een bijzonder gebeuren", zei een omstander die daar ook vaak fietst. "Maar eindstand, als ik iets verder ben, begin ik weer met fietsen."

Iets verderop, bij de Korte Koningsstraat, zorgden borden ook voor wat verwarring. Zo stonden er zowel een verboden in te rijden-bord als een bord met een witte pijl die aangaf dat het juist de verplichte rijrichting was. 

De situatie op de Nieuwmarkt is tijdelijk. Op 11 juni is de Sint Antoniesbreestraat open en is het fietspad weg.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938