Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Aantal daklozen blijft maar toenemen: "We hebben meer sociale huurwoningen nodig"

26 mei 2023, 15.00 uur · Door Lotte Rigter

Nu er steeds meer financiële problemen zijn door onder andere de hoge inflatie, zien organisaties het aantal dak- en thuislozen ernstig toenemen. Een nieuwe aanpak is noodzakelijk om deze ontwikkeling tegen te gaan, stellen zij. "Geen focus op tijdelijke opvang, maar permanente huizen."

AT5

"We zien dat de wooncrisis in Amsterdam dieper is dan waar dan ook", stelt wethouder Volkshuisvesting Zita Pels op het podium van de 'Parade tegen dakloosheid': een evenement georganiseerd door onder andere HVO-Querido, een organisatie die dak- en thuislozen in de stad begeleidt en ondersteunt. 

Reden voor bijeenkomst is het toenemende aantal dak- en thuislozen. "De schatting is dat er in Amsterdam 10.000 mensen dak- en thuisloos zijn", verklaart Douwe van Riet, bestuursvoorzitter van HVO-Querido. "Dat zien onze mensen ook die in de wijken en in de bossen komen, waar mensen in bootjes slapen of tentjes hebben neergezet. Dat aantal neemt de laatste jaren enorm toe."

En dus luidt de boodschap: de toename qua dakloosheid schreeuwt om een nieuwe aanpak. Eentje waarin de focus vooral moet liggen op meer sociale huurwoningen, zodat daklozen een permanente en ook betaalbare woning toegewezen kunnen krijgen. 

Afhankelijk van anderen

"Maatschappelijke opvang is een noodoplossing. Daar heb je een dak over je hoofd, een bed en ook brood. Maar geen plek om te herstellen. Geen plek om aan je toekomst te bouwen", aldus Van Riet. 

Het is een herkenbaar verhaal voor de 52-jarige Billy, die sinds zijn vijftiende jarenlang dakloos is geweest en afhankelijk was van opvanglocaties. "Het doet heel veel met je. Je bent altijd afhankelijk van anderen en je moet je eigenlijk altijd aanpassen."

Quote

"Kom alsjeblieft met extra geld over de brug"

Zita Pels - wethouder Volkshusivesting

De Amsterdamse wethouder Volkshuisvesting Zita Pels ziet een oplossing in meer sociale huurwoningen om deze groep te ondersteunen. "Maar dat kunnen we in Amsterdam in ons eentje niet betalen. We doen echt al het maximale wat we kunnen, dus we hebben ook aan het Rijk gevraagd, en niet aan de staatssecretaris: kom alsjeblieft met geld over de brug."

Aanwezig tijdens de Parade was ook staatssecretaris Volksgezondheid Maarten van Ooijen, die zegt graag te werken aan een integrale aanpak. "Het is geen zorgprobleem, maar een huisvestingsprobleem. Nu zoeken we naar een plek waar iemand kan worden opgevangen, maar weten niet waar iemand kan worden gehuisvest. Laat het huis het uitgangspunt zijn en de zorg organiseren we daaromheen."

Het streven van de wethouder, de organisaties en het ministerie is geen dak- en thuislozen in 2030. "Of het realistisch is, wordt mij vaker gevraagd", aldus staatssecretaris Van Ooijen. "Maar ik ben idealistisch. De beuk moet er nu in."

Voor Billy is het tijd inmiddels gekeerd. Sinds vorig jaar heeft hij een eigen sociale huurwoningen weten te bemachtigen, met hulp van HVO-Querido. "Dat voelt echt top: dat je je eigen plekje weer hebt. Waar je in je onderbroek in huis kan lopen, bij wijze van."