Start van hoofdcontent

Stad

nl

IJburgse ouders willen zwembad: "Maak me zorgen om veiligheid van mijn kind"

11 juni 2023, 07.00 uur · Aangepast 11 juni 2023, 15.39 uur · Door Hedwig Goudsmit

Wél geld voor theater de Meervaart, een brug over het IJ en een nieuwe bieb in Zuidoost, maar géén geld voor een zwembad op IJburg. Dat staat in de financiële plannen van de gemeente. Enorm jammer én risicovol, zo vinden ouders op het stadseiland. Zo kunnen hun kinderen namelijk niet makkelijk op zwemles, terwijl de wijk omringd is door water. "Ik maak me wel zorgen om de veiligheid van mijn kind."

AT5

Anouke Jansen is moeder van twee meisjes, de oudste is vijf, de jongste één jaar. Haar oudste moet op zwemles, maar zie dat maar eens te regelen als je op IJburg woont, zegt ze. Want ja, inderdaad, er is één zwembadje waar acht kinderen in kunnen, maar een écht zwembad ontbreekt in de wijk.

Volgens de Amsterdamse Reddingsbrigade krijgen kinderen, en volwassenen, door wachtlijsten steeds later of helemaal geen zwemles meer in de stad. 

Peddelen tussen baden

Anouke probeert het daarom creatief op te lossen."Als ik op vakantie ga, zorg ik dat ik dat mijn dochter les krijgt in zwembaden. Soms boek ik lessen in Brabant, omdat haar opa en oma er wonen", zo vertelt ze. Af en toe kan ze terecht bij een Amsterdams zwembad. Andere ouders, zo vertelt ze, vragen ook vaak in groepschats waar de anderen heen gaan. Almere, Purmerend en Diemen komen dan ook wel eens voorbij.

Reddingsbrigade

Walter Weg van de reddingsbrigade laat weten dat ze door wachtlijsten zien dat kinderen – maar ook volwassenen – steeds later of helemaal geen zwemles krijgen. "Dat zorgt voor gevaarlijke situaties in het water, ook bij IJburg."

Anouke maakt zich dan ook zorgen om de veiligheid van haar kinderen. "Er is veel water bij IJburg en er zijn ook gevaarlijke plekjes. Mijn oudste kan zich dan wel redden, maar zodra mijn jongste gaat lopen, ga ik me wel zorgen maken."

Quote

"IJburg wordt even groot als Goes, Tiel en Wageningen. Stel je voor dat daar geen zwembad is"

Sigrid Hettinga, stadsdeelcommissielid

Wie zich ook zorgen maakt in Sigrid Hettinga, stadsdeelcommissielid vanuit D66. Volgens haar is er altijd een zwembad beloofd aan de stadswijk, maar wordt het steeds verschoven. "Met de bouw van woningen op Strandeiland, komen hier 40 duizend mensen te wonen. Dan is de wijk bijna even groot als Tiel, Wageningen of Goes. Stel je die steden maar eens voor zonder zwembad."

In de Voorjaarsnota staat dat er wél geïnvesteerd gaat worden in het Flevoparkbad. "Er is sowieso te weinig zwemcapaciteit in Oost, en dit was inderdaad nodig, door achterstallig onderhoud", zegt Hettinga. "Maar het is nog steeds te ver weg. De Amsterdammer heeft een zwembad op gemiddeld 2,5 kilometer afstand. Voor de mensen op Strandeiland is dat straks  7 kilometer."

Uitstel of afstel

Volgens de gemeente is het plan voor een zwembad op IJburg in de koelkast gezet, omdat er simpelweg keuzes moesten worden gemaakt waar het geld naartoe gaat. Daarover zegt Hettinga: "Dat snap ik, maar ik hoop niet dat er van uitstel afstel komt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938