Start van hoofdcontent

Stad

nl

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: ook mannelijke verpleegkundigen krijgen ermee te maken

19 juni 2023, 07.00 uur · Door Robin Antonisse

Nadat verpleegkundestudent Finn Roset (22) tijdens zijn stage in het ziekenhuis te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag, besluit hij onderzoek te doen naar het onderwerp. Hij ontdekt dat mannelijke verpleegkundigen er veel vaker mee te maken hebben, maar dat er vaak niet over wordt gesproken. Hij pleit daarom nu voor meer aandacht voor het onderwerp.

Dyzlo Film

"Nou mam, twee jongens aan het bed. Dat zal wel een trio worden vanavond." Het was waarschijnlijk grappig bedoeld, maar aan die opmerking hield Roset een naar gevoel over. Een familielid van een oudere dame maakte de opmerking tijdens zijn stage in het ziekenhuis, toen hij met een medestudent bij haar op de afdeling kwam.

De opmerking zorgde ervoor dat hij helemaal geen zin meer had om naar die patiënt toe te gaan. Hij ging nadien met andere verpleegkundigen in gesprek en kwam erachter dat soortgelijke incidenten veel vaker gebeuren. Hij besluit voor zijn studie daarom onderzoek te doen en ontdekt dat er maar weinig bekend is over grensoverschrijdend gedrag bij mannelijke verpleegkundigen.

Quote

"Ik denk inderdaad dat daar een taboe omheen zit"

FInn Roset, student verpleegkunde

Roset leest in een wetenschappelijk onderzoek dat veertig tot zestig procent van de mannelijke verpleegkundigen weleens te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toch meldt het overgrote deel van hen dat gedrag niet. Hij vraagt zich af hoe het kan dat er niet meer onderzoek wordt gedaan naar het onderwerp. 

"Ik denk inderdaad dat daar een taboe omheen zit. Als man hoor je sterk te zijn, je moet tegen een stootje kunnen, dus jij kan geen slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ik heb het idee dat dat stereotype beeld ervoor zorgt dat er heel weinig over gesproken wordt", aldus Roset. "In een situatie waarbij je eigenlijk zorg wilt leveren aan iemand, horen dit soort opmerkingen niet gemaakt te worden."

Anna Reynvaan Studentenprijs

Met zijn onderzoek won hij vorige maand de Anna Reynvaan Studentenprijs. Hij pleit voor meer aandacht rond het onderwerp binnen zijn opleiding. Door zijn verhaal te delen wil hij bijdragen aan een oplossing. Roset: "Als je het met elkaar bespreekbaar maakt dan kunnen we er ook wat aan doen. Als er niet over gesproken wordt, dan kan er niets mee gebeuren."

Amsterdam UMC en het OLVG laten desgevraagd weten de problematiek rond seksueel grensoverschrijdend gedrag bij mannelijke verpleegkundigen te herkennen. Volgens de ziekenhuizen is het melden van overschrijdend gedrag zeer belangrijk, maar wordt dat niet altijd gedaan.

Amsterdam UMC

"Het is een onderwerp dat in de hele wereld speelt en dat ook onze aandacht heeft", aldus een woordvoerder van Amsterdam UMC. Sinds september kan personeel van het Amsterdam UMC via een speciale app melding maken van ongewenst gedrag. Inmiddels wordt de app ook door andere ziekenhuizen gebruikt.

OLVG

"Soms komt grensoverschrijdend gedrag ook voort uit ziekte of medicijngebruik van de patiënt. Het onderwerp wordt binnen de teams regelmatig besproken. Dit in de hoop dat medewerkers eerder aan de bel trekken als het gebeurt", aldus een woordvoerder van het OLVG. Personeel wordt gemotiveerd om de patiënt aan te spreken. Als dat niet helpt, kan een patiënt in een uiterst geval worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.