Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie evenementen op de Johan Cruijff Boulevard, hoe leid je dat in goede banen?

24 juni 2023, 13.05 uur · Aangepast 24 juni 2023, 22.44 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5

De Canadese zanger The Weeknd in de Johan Cruijff Arena, de Amerikaanse band The Chicks in de Ziggo Dome en de Australische singer-songwriter Dean Lewis in de Afas Live. Het was vrijdagavond uitzonderlijk druk op de Johan Cruijff Boulevard. Op allerlei manieren werd geprobeerd om ondanks de ongeveer 60.000 bezoekers geen te grote drukte te laten ontstaan.

In een kantoor in de Johan Cruijff Arena, het zogeheten Operationeel Mobiliteitscentrum, zitten onder meer de gemeente, Johan Cruijff Arena, de politie en het GVB. Met zo'n 200 camera's wordt het gebied in de gaten gehouden en vanaf hier worden beslissingen gemaakt, zoals het tijdelijk sluiten van station Bijlmer Arena (zodat het niet te druk wordt op de perrons) of verkeer andere richtingen op te sturen.

De evenementenlocaties huren zelf beveiligingspersoneel in en de politie was gisteravond ook met 25 tot  30 agenten met de evenementen bezig. Het gaat om een evenemententeam met vooral agenten die werkzaam zijn in Zuidoost. "De sfeer is goed, men zit rustig te genieten van wat drank, met elkaar gezellig te praten en dat zal vaak gaan over de beleving van het evenement en wat ze gaan meemaken", vertelt Adri Verlaan, projectleider evenementen van de politie. 

Ook vandaag is een deel van de fans al lange tijd van tevoren gekomen. Verlaan snapt dat fans eerder willen komen, maar hij vindt het uit veiligheidsoverwegingen niet verstandig als ze op straat slapen. Agenten proberen concertgangers daarom te overtuigen dat niet te doen. Zo kregen ze Harry Styles-fans zover dat zij toch een hotelkamer boekten, al gebruikten meerdere fans dezelfde hotelkamer voor een periode van de dag of nacht.

Spreiding

De vroege komst van sommige fans heeft ook voordelen, want de instroom gaat mede daardoor geleidelijk. Daarnaast zet de Arena de deuren al om 17.00 uur in de middag open, terwijl de Ziggo Dome en AFAS Live om 18.30 uur openen.

Maar in de avond is de spreiding minder groot. Rond 22.30 uur stopt het concert van Dean Lewis in de Afas Live en rond 23.00 uur stoppen The Weekend in de arena en The Chicks in de Ziggo Dome. 

Bij station Bijlmer Arena dirigeert het personeel van de NS de concertgangers via luidsprekers naar de juiste ingangen. Hoewel het zeker een halfuur lang erg druk is, staan er rond 23.45 uur nauwelijks nog rijen voor het station. Mick Werkendam, voorzitter van het Operationeel Mobiliteitscentrum namens de gemeente, is dan ook tevreden. "Deze avond is succesvol verlopen."

De concertagenda van de Johan Cruijff Arena is tijdens de zomerstop van Ajax flink gevuld. Eerder traden onder meer Bruce Springsteen, Harry Styles en Beyoncé op. In totaal gaat het deze zomer om vijftien concerten achter elkaar. "Ik denk dat dit een van de drukste concertzomers voor de Arena is sinds 1996, sinds we geopend zijn", zegt Maurits van Hövell, consultant Mobiliteit en Omgeving bij Johan Cruijff Arena. "Het heeft mede te maken met een inhaalslag van de coronajaren."

 In de voorbereiding wordt geprobeerd om de concerten op elkaar af te stemmen, zodat het niet te druk wordt. Toch waren alle drie de concertlocaties op de Johan Cruijff Boulevard vanavond dus wel bezet. "Heel eerlijk, als een artiest als Beyoncé belt en zegt, ik heb vrijdag en zaterdag op 18 juni tijd, dan gaan ze dat ertussen proberen te proppen", zegt Werkendam.

Quote

"We merken wel dat we soms aan de grens zitten van wat er mogelijk is"

Adri Verlaan, projectleider evenementen politie

Op de vraag of drie concerten tegelijk verantwoord zijn op de Johan Cruijff Boulevard antwoordt Verlaan bevestigend. "Mits je goede afspraken maakt. Maar we merken wel dat we soms aan de grens zitten van wat er mogelijk is. En dat heeft ook te maken met de gebiedsontwikkeling die in volle breedte plaatsvindt. Waarbij parkeercapaciteit verloren gaat."

Deze zomer vinden er alleen nog grote concerten van Coldplay plaats in de Arena. De band treedt maar liefst vier avonden op. Het zal dan wel een stuk rustiger zijn op de Johan Cruijff Boulevard, want op de meeste dagen staat er niks gepland in de Ziggo Dome en de AFAS Live. Alleen op 19 juli vindt er gelijktijdig een concert plaats van de Ierse muzikant Hozier in de AFAS Live. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938