Start van hoofdcontent

Openbaar Vervoer

nl

GVB: alle tram-, bus- en metrolijnen vanochtend weer opgestart volgens dienstregeling

6 juli 2023, 07.24 uur · Aangepast 6 juli 2023, 08.35 uur · Door AT5

Het GVB heeft vanochtend alle tram-, bus- en metrolijnen weer opgestart volgens de dienstregeling. De vervoerder heeft vannacht flink wat werk moeten verzetten om ervoor te zorgen dat alle lijnen weer door de stad kunnen rijden. 

AT5 / Stefan Bunschoten

Alleen tramlijn 1, die pendelt tussen station Muiderpoort en Osdorp, rijdt op het moment met een omleiding vanwege stormschade bij het Leidsebosje. De tram rijdt daardoor via de Van Baerlestraat en de Ceintuurbaan en stopt niet bij het Leidseplein en het Rijksmuseum.

Lijn 19 rijdt op het moment ingekort, maar dat komt niet door stormschade. Tijdens het terugslepen van de tram die gisteren werd aangereden op de Piet Heinkade raakte een stuk staal vast in de rails bij de remise in Diemen. De lijn rijdt daardoor de laatste haltes in Diemen niet. 

Veel stormschade

Het was voor het GVB flink aanpoten in de nacht om alle lijnen vanochtend weer te kunnen laten rijden. Op meerdere plekken in de stad - bijvoorbeeld op de Overtoom, de Sarphatistraat en de Hoofdweg - werden de bovenleidingen geraakt door omgevallen bomen. Enkele honderden meters aan bovenleiding moesten worden gerepareerd in de avond en de nacht. 

Vanwege de kapotte bovenleidingen stonden de trams gisterochtend vanaf 09.30 uur stil in de stad. Deze moesten in de avond en de nacht worden teruggesleept richting de remises. Volgens het GVB stonden er rond 19.00 uur nog zo'n 65 tram stil. 

Een tram bij het Leidseplein wordt teruggesleept door de museum-motorwagen richting de remise - AT5-tiplijn 06 511 909 38

Bussen en metro's

Gisteren besloot het GVB om halverwege de ochtend uit veiligheid ook de metro- en buslijnen stil te zetten. De metro's konden rond 14.30 uur weer worden opgestart, maar in de avond reden er pas weer tien van de 33 buslijnen. Alle buslijnen rijden vanochtend volgens de huidige dienstregeling en ondervinden geen last van stormschade. 

De veerponten bleven gisteren de gehele tijd tijdens de storm gewoon varen. Het GVB gaf na de storm al aan heel veel respect te hebben voor de schippers.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938