Start van hoofdcontent

Knip

nl

Liveblog debat over hulpdiensten en knips: "Ik raak geëmotioneerd, het zit me dwars"

6 juli 2023, 13.32 uur · Aangepast 6 juli 2023, 18.20 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5

In de Stopera vond vanmiddag opnieuw een debat plaats over de knip op de Weesperstraat en drie omliggende straten. Het debat was aangevraagd door een groot deel van de oppositie en ging over de hinder voor hulpdiensten. Lees hieronder hoe het debat verliep.

6 juli 2023, 18.08 uur

Samenvatting debat

Het debat is inmiddels afgelopen. Een samenvatting zie je hier:

AT5

6 juli 2023, 16.59 uur

Gemeente kijkt in evaluatie naar op fietspad rijden door hulpdiensten

Het noodgedwongen rijden over het fietspad door de brandweer en politie wordt door de gemeente meegenomen in een evaluatie van de proef. Vanochtend bleek dat dat vaker gebeurt door de knip. Van der Horst zegt dat het echter geen reden is om de proef te stoppen.

AT5

6 juli 2023, 16.24 uur

Van der Horst 'staat open voor alle incidenten', maar 'heel veel incidenten waren zaterdag niet te koppelen aan de proef'

JA21-raadslid Kevin Kreuger wil weten waarom Van der Horst 'niet meteen naar buiten rent' nadat Nijssen de twee voorbeelden geeft. "Dat kan de wethouder zich toch wel voorstellen, na het debat dat we vorige week hebben gehad. Dat het vertrouwen een beetje terug moet komen bij de raad?"

"Bij een deel van de raad", reageert Van der Horst. "Natuurlijk denk ik dat het goed is om helemaal open te staan voor alle incidenten. En ik sta er ook echt voor open. Dus ik hoor ook graag dingen. Maar meld ze inderdaad gewoon aan ons. We kunnen er altijd induiken. Alleen  ik wil echt blijven herhalen, op zaterdag was er zoveel aan de hand in de stad. Er waren heel veel incidenten. We weten ook dat er heel veel incidenten waren op de A10, die op geen enkele wijze te koppelen waren aan de proef op de Weesperstraat."

AT5

6 juli 2023, 15.44 uur

Van der Horst: slagbomen zaterdag open was politiek handig, maar niet gedaan

De wethouder blikt terug op afgelopen zaterdag, toen het centrum, Oost en meerdere snelwegen muurvast stonden. Vooraf hield ze al rekening met extreme drukte door de afsluiting van de A10 Noord en Keti Koti. 

"Ik heb gedacht, dat is politiek heel handig, dan zet ik hem open, dan is in elk geval de Weesperstraat het niet", vertelt ze. "Maar ik ben toch echt, en dat vind ik mijn taak als bestuurder, niet afgegaan op politieke sentimenten, maar op inhoudelijke argumenten. Omdat vooral bij de A10 die verkeersdrukte zo groot was, was het idee, dan komt er juist meer verkeer nog in de stad." Ze stelt dat een incident in de IJtunnel vervolgens voor nog meer drukte zorgde. 

AT5

6 juli 2023, 15.28 uur

D66-raadslid geëmotioneerd na vraag van VVD

D66-raadslid Elise Moeskops antwoordt bevestigend op de vraag van VVD-raadslid Stijn Nijssen of de kans groot is dat hulpdiensten minder snel op locatie zijn door de knips. "Dat had u niet verwacht, maar dat ben ik met u eens in de omliggende gebieden van de knip. Ik ben dat niet met u eens als het gaat om bijvoorbeeld de gebieden tussen de knip. Als het gaat om de Oostelijke Eilanden, de Weesperstraat en de Valkenburgerstraat. Want ik denk dat daar de aanrijtijden heel erg zijn toegenomen."

Ze vindt het 'heel erg gevaarlijk' wat Nijssen doet. "Want het betekent inderdaad dat de VVD insinueert dat we nooit meer een voetbalwedstrijd kunnen organiseren. Want rondom de Arena nemen de aanrijtijden met secondes toe. Harry Styles kan ook nooit meer optreden."

Moeskops spreekt van een 'gedoseerd risico wat er wordt genomen in het belang van de stad'. Volgens haar scheelt de afname van fijnstof in de Valkenburgerstraat 'zo'n honderd dagen in hun levensverwachting'. "Dus wat u hier doet, het stuit me echt tegen de borst. Ik raak geëmotioneerd, het zit me dwars."

AT5