Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Moorman hoopt op 'eind tijdperk' Rutte na val kabinet

7 juli 2023, 20.39 uur · Aangepast 7 juli 2023, 23.00 uur · Door AT5

Er is een einde aan het huidige kabinet-Rutte IV gekomen. Wethouder Marjolein Moorman lijkt verheugd. 

Volgens haar heeft Rutte zijn kabinet opgeblazen. "Laat dit maar meteen het einde zijn van een tijdperk. Laat vandaag de hoop beginnen. Want dat verdient ons mooie land", schrijft Moorman op Twitter. Ze doet een oproep aan 'alle aardige, sociale, progressieve, verstandige mensen die niet alleen om zichzelf geven' om 'het tij keren'.

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Zeeger Ernsting heeft Nederland 'verandering nodig'. "In Amsterdam zullen door de val dingen nu moeten wachten, terwijl er op de klimaatcrisis, wooncrisis en opvang van vluchtelingen nú antwoorden moeten komen."

Annabel Nanninga, fractievoorzitter van JA21, stelt dat er 'veel te herstellen en te winnen' is. "En alles staat op het spel. Gefeliciteerd Nederland met de nieuwe verkiezingen!"

De val van het kabinet is het gevolg van een hoog opgelopen conflict over maatregelen om de asielinstroom te beperken. Volgens de NOS Vinden de nieuwe verkiezingen waarschijnlijk pas half november plaats. 

Reactie Rijksvoorlichtingsdienst

"Minister-president drs. M. Rutte, heeft aan Zijne Majesteit de Koning het ontslag van alle ministers en staatssecretarissen aangeboden. De Koning heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen en de minister-president, ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten, wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten.Zaterdag 8 juli ontvangt de Koning demissionair minister-president Rutte op Paleis Huis ten Bosch voor een toelichting op de ontslagaanvraag van het kabinet."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938