Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vera's tuin is volledig verwoest door storm Poly: "Net een aardbeving"

9 juli 2023, 17.34 uur · Aangepast 9 juli 2023, 18.17 uur · Door Michiel Klaassen

Vera Gianotten en haar buren zijn verzot op de monumentale kastanjeboom die vanuit een nabijgelegen tuin zorgt voor een heerlijke schaduw. Maar door afgewaaide takken van diezelfde boom is haar tuin volledig verwoest. En hoewel de boom een monumentale status heeft gekregen van de gemeente, hebben ambtenaren haar verteld dat ze zelf de ravage op moet ruimen. "Omdat dit geen openbare ruimte is."

AT5

Vóór het interview echt begint, wil ze één ding heel duidelijk maken, zegt Vera Gianotten: "Ik heb echt helemaal niets tegen de boom." Integendeel: met haar buurvrouw, op wiens grond de boom staat, is afgesproken dat Vera de boom verzorgt. "En we delen de kosten."

Beschermde status

Ook de gemeente stuurt met enige regelmaat een boomexpert om de witte paardenkastanje te bekijken en verzorgen. De boom uit 1900 heeft een beschermde status: kappen mag niet en er is extra aandacht voor het onderhoud.

Maar dat kon niet voorkomen dat storm Poly de boom enorm toetakelde. Zware takken werden van de boom gerukt en belandde met een donderend geraas bij Gianotten en haar buren in de tuin. Van de lieflijke binnentuin tussen de grachtenpanden is niets meer over. "We zijn door het oog van de naald gekropen", zegt Gianotten terwijl ze zich een weg door de ravage baant. "Zo'n tak had net zo goed bij ons door het raam kunnen vliegen."

De bewoners die zorg dragen voor de vier aparte tuinen aan de Keizersgracht rest weinig anders dan de grote schoonmaak. Omdat de boom een monumentale status heeft, rekende Gianotten op hulp van de gemeente. "Maar toen ik de gemeente belde kreeg ik te horen: het is geen openbare ruimte. Je moet er zelf maar voor zorgen."

Onbegonnen werk

Onbegrijpelijk, zegt Gianotten. "Kijk nou toch", en ze wijst naar de chaos in haar achtertuin. "Dit is alsof er een aardbeving is geweest."

Zelfs met hulp van welwillende vrienden, die haar en masse hebben gebeld en geappt, is dit volgens haar onbegonnen werk. "Die tuin is voor mij en mijn medebewoners heel belangrijk. Het is heel verdrietig en emotioneel voor ons dat alles nu helemaal verwoest is."

Wie ruimt takken en bomen op?

Na stormschade gaan hulpdiensten aan de slag om de troep op te ruimen. Bomen en takken op de weg of in de berm kunnen worden gemeld bij de gemeente, en beschadigde bomen die op de weg dreigen te vallen moeten bij de brandweer worden gemeld.

Maar bomen en takken die niet in de openbare ruimte liggen, worden niet door de gemeente of brandweer opgehaald. Omgevallen bomen en afgevallen takken in tuinen moeten door bewoners zelf worden geregeld.

"Bomen op privéterrein zijn de verantwoordelijkheid van de eigenaar", bevestigt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. "Dus ook monumentale bomen."

"Ik zal een specialistisch bedrijf moeten inhuren. Nou, je wilt niet weten wat dat kost." Daarnaast is ze niet de enige met stormschade en dreigt ze pas over twee weken te kunnen worden geholpen.

Vera hoopt dat ze toch hulp kan krijgen bij het opruimen. "En dat de gemeente ook wat meer naar de context van zo'n monumentale boom kan kijken. Dit is inderdaad een prachtige boom, maar wél eentje midden in de tuinen van de stad. En twee van die tuinen zijn nu helemaal weg."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938