Start van hoofdcontent

Stad

nl

Joodse studenten UvA en VU voelen zich niet altijd veilig: "Ben uitgemaakt voor vuile zionist"

11 juli 2023, 07.02 uur · Door Quirien Euwe

Joodse studenten aan de UvA en de VU zeggen zich niet altijd veilig te voelen omdat ze een toenemend anti-Israël sentiment ervaren. UvA-student Tamar Efrati sprak zich daar onlangs over uit, inmiddels zijn er kamervragen gesteld over de veiligheid van Joodse studenten. 

Tamar was op 16 mei aan het studeren op de Roeterseiland-campus, toen ze ineens wat rumoer hoorde in een centrale hal. Het bleek om een protest te gaan. Demonstranten zongen leuzen als "kraken gaat door". Maar ook waren er pro-Palestijnse teksten te horen als "From the river to the sea, Palestine will be free." Tamar vertelt dat ze ging kijken en een foldertje aannam van een van de demonstranten. "Bijna meteen kwam er toen iemand naar me toe en die schreeuwde: 'Vuile zionist'."

Je Davidster wegstoppen

En het incident staat volgens Tamar, die Psychology, Law and Economics (PPLE) studeert, niet op zichzelf. "Ik heb wel vaak gehad dat ik bijvoorbeeld m'n Davidster wegstopte. Het is niet zo dat mensen naar me toekwamen, maar wel dat studenten zich op social media op een bepaalde manier uitten tegen Israël en Joden. Dan staat er 'een goede Jood is een dode Jood'. Dat wordt dan niet letterlijk tegen mij gezegd, maar dat zijn dan wel mensen die naast me in de collegezaal zitten."

Na het verhaal van Tamar zocht AT5 contact met de Joodse studentenvereniging IJAR. Mede-voorzitter en VU-student Nati Banet zegt zichzelf veilig te voelen om bijvoorbeeld een keppeltje te dragen. "Maar ik hoor van andere studenten dat dat soms anders is. Studenten die geen ketting met een Davidster durven te dragen of geen keppeltje durven te dragen. Dus het is er zeker wel."

Nati Banet, mede-voorzitter Joodse studentenvereniging IJAR Amsterdam

Ook aan de VU vond een protest plaats zoals dat aan de UvA. Nati stuurde daar een mailtje over naar de VU. "Er is niet zoveel mee gedaan", vertelt Nati. "We hebben een afspraak gekregen voor over drie maanden om een gesprek te voeren. Dus dan voel je je niet helemaal serieus genomen." 

Kamervragen

Het is een houding die Tamar herkent van de UvA. Ze vroeg na het incident om een gesprek, maar hoorde pas wat toen ze meer dan een maand later in universiteitsblad Folia over het incident vertelde. Naar aanleiding van het artikel stelden de PVV, SGP en JA21 Kamervragen over de veiligheid van Joodse studenten. 

Tamar en Nati hopen vooral dat het mogelijk blijft om van gedachten te wisselen op de universiteit, ook als er meningsverschillen zijn. "De universiteit zou een plek moeten zijn waar je gesprekken kunt voeren. Wat er nu gebeurt, is dat emoties vaak hoog oplopen en dat het al snel overgaat op schelden", zegt Nati. "Ik denk dat de universiteit een heel mooie ruimte is voor de dialoog", aldus Tamar. "Juist omdat het academisch debat er belangrijk is en omdat vrijheid van meningsuiting er gepromoot wordt. Maar dan moeten we dat ook bij dit soort moeilijke kwesties doen."

Reactie UvA

We registreren meldingen in categorieën als pesten, intimidatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag en discriminatie. In die laatste categorie wordt in de registratie geen onderscheid gemaakt; maar let op: dit kan om verschillende vormen van discriminatie gaan. Bij de ombudsfunctionaris kwamen in 2022 6 meldingen over discriminatie binnen (op ong. 6.000 medewerkers en 40.000 studenten).

Naar aanleiding van de demonstratie in het gebouw A een tijdje geleden kwamen enkele brieven binnen – van buiten de UvA, maar bijvoorbeeld ook van een student en een onderzoeker. Deze gingen onder andere over het gevoel dat de oproep tot boycot van Israël en intifada bij hen opriep. Wij hebben daarop persoonlijk gereageerd, en aangegeven dat de UvA de oproep tot een boycot van Israël of Israëlische instituten niet steunt en dat wij goed konden begrijpen dat de leuzen die werden geroepen niet veilig voelden. De beveiliging is opgedragen hier alert op te zijn.

Dit betrof dus de reacties op de demonstratie. Incidenten tegen joodse studenten zijn bij ons niet bekend. Het is uiteraard belangrijk dat studenten de weg weten naar de vertrouwenspersonen, klachtencommissie of ombudsfunctionaris als zij ongewenst gedrag ervaren. Zie hier voor meer info: Hulp bij ongewenst gedrag. Wij wijzen studenten vaak (via nieuwsbrieven, schermen en posters) op deze mogelijkheden.

Reactie VU

De VU wil een inclusieve en veilige omgeving voor al haar studenten zijn. Bij spanningen of dreigingen gaan we altijd het gesprek aan. Hiervoor zet het Diversity Office van de VU zich in, maar ook proberen we via debatcentrum 3D de dialoog op campus gaande te houden en ons juist te richten op verbinding tussen verschillende groepen studenten. Het mag duidelijk zijn dat uitsluiting en discriminatie door de VU niet wordt getolereerd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938