Start van hoofdcontent

Stad

nl

Met een digitale bouwplaats razendsnel bouwen: "De markt zou deze kant op moeten"

13 juli 2023, 13.00 uur · Aangepast 18 juli 2023, 16.55 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

In Amsterdam-Oost komt een nieuw appartementencomplex. De meer dan 240 sociale en middenhuur woningen zijn razendsnel gebouwd, met technieken die wel uit een film lijken te komen.

Bij het nieuwbouwproject 'Fibonacci' aan de Cruquiuskade in Amsterdam-Oost hebben ze gebruik gemaakt van meerdere innovatieve technieken. Eén daarvan is een speciale camera die vast is gezet op een helm.

De camera legt het gehele bouwterrein vast door middel van 360 graden software. Om de twee seconden wordt er een foto gemaakt. De beelden worden verzonden naar een telefoon en zo wordt er een 'digitale bouwplaats' gecreëerd. Alle relevante partijen hebben toegang tot deze bouwplaats en controleren zo het verloop van de bouw. 

Quote

"Je bouwt sneller en effectiever."

Rebwar Aziz - Assemblage coördinator

"De markt zou deze kant op moeten gaan," vertelt assemblage coördinator van het project, Rebwar Aziz. "Je bespaart veel kosten door van te voren goed erover na te denken en clashes te voorkomen." Ook kunnen mogelijke fouten eerder ontdekt worden omdat de bouwplaats online te bekijken is. Aziz ziet het als de toekomst van de bouw. "Je bouwt sneller en effectiever," legt hij uit.

Slim, Snel & Samen

Meer weten over innovaties in de bouw? Kijk dan de nieuwe Bouw Woon Leef docu: Slim, Snel & Samen:

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, Twitter, Instagram en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.