Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spoedeisende hulp VUmc gaat 's avonds en 's nachts dicht door personeelstekort

17 juli 2023, 14.00 uur · Aangepast 17 juli 2023, 17.23 uur · Door AT5

De spoedeisende hulp (SEH) van het Amsterdam UMC op de locatie VUmc gaat vanaf maandag 24 juli elke avond van 20.00 tot en met 07.30 uur dicht. Reden is het personeelstekort waar het ziekenhuis al langere tijd mee kampt. Het ziet ernaar uit dat deze avond/nachtsluiting niet op korte termijn opgelost wordt.

Spoedpatiënten worden 's avonds en 's nachts vanaf maandag opgevangen op locatie AMC. Het personeelstekort speelt al een langere tijd bij de ziekenhuizen. Uit een interne e-mail van eind mei die in handen was van AT5 bleek al dat het ziekenhuis het personeel van andere afdelingen had gevraagd om de gaten in de roosters op te vullen. 

Die gaten heeft het ziekenhuis dus niet weten op te vullen voor beide locaties, dus is er gekozen om het rooster van de spoedeisende hulp op locatie AMC compleet te maken. Het rooster van de eerste hulp van het VU kan daardoor niet rond worden gemaakt. 

Vraag om extra geld

"Wat je ziet in de hele spoedeisende keten, is dat alle schakels daarin op dit moment last hebben van personeelsgebrek. En wij ook", zegt Mark Kramer, bestuurslid van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Vorige week zocht personeel van het ziekenhuis contact met AT5. Zij zeiden om extra geld te hebben gevraagd om op de spoedeisende hulp te blijven werken. "Daar hebben ze om gevraagd, maar daar hebben we nog geen besluit over genomen", zegt Kramer.

Dat besluit volgt binnen een of twee weken, maar ook dan is het niet de intentie van het Amsterdam UMC om de spoedeisende hulp op de locatie VUmc in de nacht op korte termijn weer te openen. Het was namelijk al het idee om alle spoedeisende hulp vanaf mei 2024 te verplaatsen naar locatie AMC.

Traumapatiënten al langer naar AMC

Volgens Kramer zorgt de verplaatsing van de spoedeisende hulp naar het AMC er niet voor de zorg voor patiënten in gevaar komt. "Wat dat betreft is de Amsterdammer heel erg goed bediend. Om de doodeenvoudige reden dat er hier in Amsterdam op dit moment nog zes spoedeisende hulpen zijn. Dat is voor Nederland een unieke situatie."  

Om een kwalitatieve goede zorg te behouden die veilig is voor zowel patiënt als medewerker, gaan sinds eind maart alle traumapatiënten per ambulance naar de spoedeisende hulp van het AMC. De eerste harthulp op locatie VUmc blijft wel open. Ook het ambulancevervoer van patiënten die al bekend zijn op locatie VUmc gaat door. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938