Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw woonwagenbeleid moet culturele identiteit bewoners waarborgen

18 juli 2023, 17.15 uur · Aangepast 19 juli 2023, 08.13 uur · Door AT5

Het aantal standplaatsen op bestaande woonwagenlocaties moet worden uitgebreid, vindt het college van burgemeester en wethouders. Ook moet worden gekeken naar nieuwe locaties voor woonwagenparken. Het college heeft een nieuw woonwagenbeleid naar de gemeenteraad gestuurd, dat een keerpunt in de relatie tussen de gemeente woonwagenbewoners moet worden. 

Foto:

En dat keerpunt was volgens wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) hard nodig. De afgelopen decennia is binnen de gemeente te weinig aandacht geweest voor deze groep, zo stelt ze. 

"Hun unieke manier van wonen dreigde uit Amsterdam te verdwijnen, omdat er steeds meer standplaatsen werden opgeheven. De nieuwe plannen maken daar een einde aan", aldus de wethouder. 

Culturele identiteit 

Het nieuwe beleid is samen met Woonwagenbelangen Amsterdam (WWBA) gemaakt en houdt rekening met de culturele identiteit van de bewoners.

Voor 2025 moeten vijftien extra standplaatsen op de huidige parken komen. Daarna wordt gekeken waar nieuwe woonwagenparken kunnen komen. Ook wordt op verzoek van de WWBA gekeken of verandering kan komen in het toewijzen van standplaatsen.

De gemeente zegt door de wooncrisis niet zeker te weten of ze wel aan alle wensen kunnen voldoen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938