Start van hoofdcontent

Pride 2023

nl

Queer Pride zaterdag van start, organisatie voelt de druk tijdens laatste voorbereidingen

19 juli 2023, 14.32 uur · Aangepast 19 juli 2023, 21.35 uur · Door Michiel Klaassen

Een nieuwe ontwikkeling? Laat het ze bij Queer Amsterdam, de organisator van de eerste Queer Pride, niet horen. "Dit is één stap in de totale strijd", zegt voorzitter Naomie Pieter. Zaterdag begint het programma. Dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, blijkt deze week eens te meer: terwijl vrijwilligers de puntjes op de i zetten, kondigt een bestuurslid zijn vertrek aan.

AT5

10 januari 2023. Het zaaltje op de bovenste verdieping van Pakhuis De Zwijger puilt uit. Online volgen nog tientallen geïnteresseerden de kick off van Queer Amsterdam via de livestream. Bestuurslid Sorab Roustayar, voor de gelegenheid gekleed in een net jasje, kijkt naar de binnenkomers. Sommigen werpen hem handkusjes toe of steken hun duimen op. Gespannen zwaait hij terug. Hij en de anderen van Queer Amsterdam voelen de druk. Wat er ook gebeurt de komende maanden: ze gaan geschiedenis schrijven.

Van, voor en door de gemeenschap

De inzet van Roustayar en de zijnen is al jaren hetzelfde: een Pride 'van, voor en met de queergemeenschap', zoals ze het zelf samenvatten. Na jaren van actievoeren en vijf gespannen overlegrondes met de gemeente en Stichting Pride Amsterdam (SPA), sinds 2014 de organisator van de Amsterdamse Pride, krijgen ze nu de kans een eigen Pride-programma neer te zetten. Eén hele week, van 22 juli tot 28 juli. Daarna volgt SPA met hun eigen, vertrouwde programma.

Pride 2023, zo zit het

Officieel heet de Pride dit jaar Queer & Pride Amsterdam.

  • 22 juli tot en met 28 juli organiseert Queer Amsterdam de Queer Pride. Op het programma staan onder meer twee congressen, een Black Pride-manifestatie op de Dam en de Pride Walk.
  • 1 augustus tot en met 6 augustus organiseert Stichting Pride Amsterdam de Pride Amsterdam. Hierin zitten bekende publiekstrekkers zoals de botenparade en de straat- en pleinfeesten in onder meer de Reguliersdwarsstraat en het Amstelveld.

De huidige opzet geldt in elk geval dit jaar. Eind deze zomer vindt een evaluatie plaats.

Een half jaar later zetten Sorab en zijn medebestuursleden in LAB111 de puntjes op de i. Vrijwilligers worden verdeeld over de locaties door de stad, samen met gedoneerd eten van een sympathiserende ondernemer. De druk is nog steeds onverminderd groot, vertelt Sorab: "We zijn een beweging. Maar daar zijn wij maar een klein onderdeel van." Queer Amsterdam staat, zoals hij het zei bij de kick off, 'op de schouders van reuzen'.

Bestuurder stapt op

Dat ging niet zonder slag of stoot. Na een verschil van inzicht legde Aynouk Tan, voortrekker van het eerste uur, haar taak als voorzitter in juni neer. Naomie Pieter trekt sindsdien de kar. Eerder organiseerde zij de Black Pride en hielp ze mee bij de Pride Walk. Beide activiteiten zijn opgenomen in het programma van de Queer Pride.

Aanvankelijk stonden er ook twee straatfeesten op het programma. De gemeente verleende vergunningen voor feesten in de Utrechtsestraat en de Reguliersdwarsstraat. De voorzitters van de ondernemersverenigingen uit die straten waren nauw betrokken bij Queer Amsterdam. Inmiddels hebben zij allebei een stap teruggedaan. Eén van hen, Robbert Overmeer, zat als secretaris ook in het bestuur van Queer Amsterdam. Woensdagochtend bevestigde hij echter dat hij daaruit is gestapt.

Op de reden van de breuk willen beide partijen niet ingaan. "Het is jammer om te horen dat Robbert heeft besloten om uit het bestuur te stappen", schrijft Roustayar in een korte verklaring. Hij wenst Overmeer veel succes in de toekomst.

Kwaliteit boven kwantiteit

Veel tijd om er verder op in te gaan, hebben de achterblijvende bestuurders niet. Zaterdag al begint 'hun' week. Later deze zomer zullen ze zeker terugblikken op wat er gebeurd is, beloven ze.

"We zitten er nu middenin", zegt voorzitter Pieter. Bij de terugblik straks gaat het volgens Pieter voornamelijk om de kwaliteit van het programma. Niet de bezoekersaantallen, maar ervaringen van de bezoekers staat voorop, zegt ze. "Dat de gemeenschap zich gehoord voelt. Dan is het een succes."

Pride Walk live te volgen bij AT5

Wil je niets missen van de Pride, maar kan je er zelf niet bij zijn? AT5 zendt de Pride Walk live uit op zaterdag 22 juli vanaf 13:00 uur. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938