Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer afval op straat door invoering statiegeld op blikjes, gemeente neemt maatregelen

27 juli 2023, 17.00 uur · Aangepast 27 juli 2023, 18.25 uur · Door AT5

De invoering van statiegeld op blikjes en flesjes zorgt voor een toename van afval op straat. Vuilnisbakken worden regelmatig opengetrokken door mensen die op zoek zijn naar statiegeld. De gemeente spreekt van 'statiegeldproblematiek' en neemt maatregelen. 

AT5

Zo worden in alle stadsdelen vanaf half augustus twee extra reinigers ingezet. Ook worden kapotte prullenbakken gerepareerd en krijgen sommige prullenbaken sloten zodat ze niet opengetrokken kunnen worden. 

Meer doneerringen 

Bovendien wordt de proef met doneerringen uitgebreid. Nu geldt de proef met de ijzeren ringen waar mensen hun statiegeldblikje- of flesje in kunnen zetten, alleen nog in het centrum. 

Een afvalbak met donneerringen. 

RIngen op een prullenbak

Daarnaast vraagt de gemeente het bedrijfsleven meer plekken te maken waar blikjes en flesjes ingeleverd kunnen worden. Ook roept de gemeente ondernemers op zich te houden aan de verplichting om 25 meter rondom hun bedrijf de straat schoon te houden en zwerfafval op te ruimen. 

Meer afval in de zomer

In de zomer ligt volgens de gemeente sowieso meer afval op straat omdat meer mensen buiten zijn. Om de stad schoon te houden worden meer en grotere afvalbakken neergezet in parken en recreatiegebieden. Reclameborden, banieren en beachflags moeten ervoor zorgen dat mensen hun afval ook daadwerkelijk opruimen. 

'Activatieteams'  en een social mediacampagne gaan mensen er eveneens op wijzen hun afval in de prullenbak te gooien. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938