Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax heeft opvolger Van der Sar gevonden: Alex Kroes voorgedragen als algemeen directeur

2 augustus 2023, 18.07 uur · Aangepast 2 augustus 2023, 20.50 uur · Door AT5

Ajax heeft een opvolger voor Edwin van der Sar gevonden: Alex Kroes wordt de nieuwe algemeen directeur van de club. Voor Kroes ligt een contract voor 3 jaar klaar. Dat de aanstelling nog niet officieel is, heeft volgens de club alleen met een paar formaliteiten te maken.

AT5

Kroes heeft een verleden als jeugdspeler bij Ajax, waar hij van zijn 9e tot zijn 19e speelde. Inmiddels is hij 30 jaar lid van de vereniging Ajax en voetbalt hij in het 5e van de amateurtak van de club.

Go Ahead en AZ

Tussen 2019 en 2022 was hij grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles. Nadat hij die aandelen in mei vorig jaar van de hand deed, ging meerdere keren het gerucht dat Ajax geïnteresseerd was om hem aan te stellen.

Van een overgang kwam het toen nog niet, waarna Kroes er afgelopen december voor koos om bij AZ aan de slag te gaan als Director of International Football Strategy. Kroes heeft laten weten dat hij zijn contract bij de Alkmaarders heeft opgezegd.

'Nieuwe fase'

Bij Ajax wordt Kroes de opvolger van Edwin van der Sar, die eerder dit jaar besloot te stoppen als algemeen directeur. Vorig jaar zou Kroes op het punt hebben gestaan om technisch directeur te worden in Amsterdam, meldde het AD in februari. Omdat Ajax vervolgens buiten hem om Alfred Schreuder aanstelde als trainer (iets dat eigenlijk de taak van een td is), zou Kroes uiteindelijk alsnog voor de functie hebben bedankt.

Een jaar later lijkt het er, in een andere rol, dan toch van te komen. "Ik ben zeer verheugd en bovendien trots dat de club mij voor deze functie heeft benaderd", zegt Kroes op de website van Ajax, die aangeeft dat er 'een nieuwe fase aanbreekt in Amsterdam'. "Daar heb ik enorm veel zin in. Ik heb nog een verantwoordelijkheid bij AZ en die zal ik de komende tijd ook nemen. Ik ben AZ dankbaar voor de kansen en mooie tijd die ik heb gehad."

Binnen Ajax wordt Kroes één van de vele nieuwe gezichten. Nadat technisch Marc Overmars begin 2022 al plotseling afscheid nam, volgde er afgelopen seizoen een leegloop in het bestuur van de club. 

De aanstelling bij Ajax is nog niet officieel. De RvC, die over het aanstellen en ontslaan van directieleden gaat, is ieder geval van plan om Kroes te benoemen, zo laat Ajax weten. Voordat alles in kannen en kruiken is, moeten de bestaande procedures gevolgd worden, aldus de club.

Ajax blij, AZ verbaasd

Bij Ajax zijn ze blij dat ze met Kroes de beoogde opvolger van Van der Sar hebben gevonden. President-commissaris Pier Eringa: "We zitten nog in een proces om te kijken wanneer hij zou kunnen beginnen, maar de eerste belangrijke stappen zijn gezet. Wij komen uiteraard met een update zodra er meer over te melden valt."

AZ is ondertussen op zijn zachtst gezegd verbaasd over de gang van zaken: "AZ heeft met verrassing kennisgenomen van het voornemen van Ajax om ons directielid Alex Kroes te benoemen tot algemeen directeur/directievoorzitter van Ajax, en de formele opzegging door Kroes van zijn arbeidsovereenkomst met AZ", schrijft de Alkmaarse club op de website.

De club heeft een formele opzegging van hem ontvangen, zodat de weg vrij ligt om naar Ajax te gaan. Volgens AZ ligt er nog wel een 'helder concurrentiebeding' op tafel, maar de club laat tegelijkertijd weten dat het wil kijken om in 'alle redelijkheid en gezamenlijkheid te kijken naar een oplossing'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938