Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brandweer uren bezig met blussen brand Westelijk Havengebied

3 augustus 2023, 05.36 uur · Aangepast 3 augustus 2023, 14.54 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Bij een bedrijf aan de Ankerweg in het Westelijk Havengebied is vanmorgen vroeg een grote brand uitgebroken. De brandweer is al uren bezig met blussen. Hoewel de brand inmiddels onder controle is, zullen ze daar nog uren mee doorgaan.

De eerste uren na de brand was er ook een grote rookwolk te zien, maar die was rond 9.30 uur weer verdwenen.

De eerste melding kwam even na 5.00 uur binnen. Tien minuten later werd er opgeschaald naar de melding 'grote brand' en nog tien minuten later naar 'zeer grote brand'. Er zijn brandweermensen vanuit verschillende kazernes in en rond de stad opgeroepen. Ook zijn er twee ambulances ter plaatse. 

De brand woedt bij een leverancier van potgrondmengsels en grondstoffen. "Het gaat om een hele grote loods met heel veel spullen, zo'n brand krijg je heel moeilijk uit", vertelde een brandweerwoordvoerder rond 7.30 uur. De bewuste loods, die enkele tientallen meters lang en breed is, zal door de brand verloren gaan. "We zijn zeker nog uren bezig, het is nog niet bekend hoeveel uur."

Quote

"We zijn zeker nog uren bezig, het is nog niet bekend hoeveel uur"

Woordvoerder brandweer

De brandweer probeert te voorkomen dat andere loodsen ook in brand vliegen. "Tot op heden lukt dat. Dat geeft mij het vertrouwen dat dat zo blijft en het gaat lukken, maar je weet natuurlijk nooit hoe een brand zich gaat ontwikkelen", zegt de brandweerwoordvoerder. Volgens hem wordt er met 'enorme stralen water' op de loods gespoten. "En dan nog duurt het lang." Er zijn ook blusboten ingezet.

Metingen

De rookwolk trok richting het noorden en dus richting Zaandam. Volgens de brandweerwoordvoerder werden er metingen in de omgeving verricht om te kijken of er 'vervolgacties' vanuit de brandweer nodig waren. Dat bleek niet nodig, maar hij raadde mensen die last hadden van de rook wel aan om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen. 

Werknemers van een paar andere bedrijven aan de Ankerweg konden ook nog enige tijd niet aan het werk vanwege de rookontwikkeling. 

Wind draait mogelijk

Rond 8.00 uur werd Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure (GRIP) 1 afgekondigd. Dat betekent dat er door leidinggevenden van verschillende hulpdiensten samengewerkt wordt. "Mogelijk gaat de windrichting wijzigen, waardoor het effectgebied wijzigt", twitterde de brandweer. "Wij bereiden verschillende scenario’s voor en gaan uit van een langdurige inzet."

De situatie werd later gunstiger. Rond 9.30 uur twitterde de brandweer: "De rookontwikkeling bij de brand is sterk afgenomen. De overlast voor de omgeving is beperkt." Rond 13.00 uur was de brand onder controle. 

De brandweer zei rond 14.30 uur nog steeds wel 'vele uren' nodig te hebben om de brand te blussen. De potgrond is namelijk van brandbaar materiaal. 

Inter Visual Studio / Kyrlian de Bot

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938