Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema zegt speech Indië-herdenking af vanwege vraag eerherstel KNIL-strijder

8 augustus 2023, 13.38 uur · Aangepast 9 augustus 2023, 06.52 uur · Door AT5

Burgemeester Halsema ziet af van de toespraak die ze op 15 augustus op de Dam zou geven tijdens de Indië-herdenking, waar jaarlijks de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië herdacht worden. Dat heeft ze via Instagram laten weten. Reden is de komst van de dochter van Raymond Westerling, die tijdens de herdenking een toespraak over de KNIL-strijder zal geven.

Inter Visual Studio / Robby Hiel

Westerling was aan het einde van de oorlog namens het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) actief op Sumatra. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij de leiding had in massa-executies van Indonesiërs.

"In het programma van de herdenking op de Dam is gekozen sprekers aan het woord te laten die pleiten voor 'eerherstel en erkenning' voor Raymond Westerling", zo laat Halsema weten. "Een oud-strijder van de KNIL die onder meer leiding gaf aan aan massa-executies van Indonesiërs."

Dat die toespraak tijdens de herdenking plaatsvindt, is volgens de burgemeester misplaatst. "Een zeer ongepaste en pijnlijke keuze op een dag waarop we vooral slachtoffers herdenken", noemt Halsema het. "Niet alleen aan Nederlandse zijde."

Halsema gaat in plaats daarvan naar het monument Indië-Nederland op het Olympiaplein, waar op 16 augustus de Dekoloniale Indonesie-Nederland Herdenking plaatsvindt. "Een inclusieve Indonesië-Nederland herdenking waarbij de verschillende groepen niet tegenover elkaar staan, maar de gedeelde koloniale en oorlogsgeschiedenis centraal staat", aldus Halsema.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938