Start van hoofdcontent

Stad

nl

Te luide motorrijders krijgen teleurgestelde smiley op Stadhouderskade

11 augustus 2023, 17.52 uur · Aangepast 11 augustus 2023, 19.16 uur · Door Stefan Bunschoten

Motorrijders en automobilisten die te veel geluid produceren krijgen van de gemeente sinds vandaag een teleurgestelde smiley en de tekst 'te luid' te zien. Er wordt nog uitgezocht hoe 'lawaaiflitsers' ook tot boetes kunnen leiden, maar of dat lukt moet nog blijken. 

Ter hoogte van de Jan Luijkenstraat hangen microfoons en het bord staat ter hoogte van de P.C. Hooftstraat. "Je zou zeggen, waarom flits je niet. Maar dan heb je het Openbaar Ministerie nodig en die zal natuurlijk zeggen, je moet 100 procent kunnen bewijzen dat dat voertuig teveel lawaai maakt", zegt Carlo Schoonebeek van de gemeente. 

Bewoners van de P.C. Hoofstraat zijn enthousiast over het systeem. "Er rijden hier heel veel patsers rond. Maar ook door de straat. Hele heftige auto's, maar ook heel veel motoren", zegt een van hen. Een werknemer van een winkel: "Het verstoort ook wel de klandizie in de straat. Er gaan vaak alarmen van auto's af. Dus ik vind het een heel goede zet." 

Kentekens worden bij deze proef nog niet genoteerd en er wordt nog gekeken hoe een geflitste motor of auto straks wél aan het geluid gekoppeld kan worden. Anders dan bij een roodlichtcamera staat het bewijs niet op een foto.

Quote

"Je hebt tegenwoordig ook apparatuur die 3D kan kijken"

Carlo Schoonebeek, gemeente

"Dat is inderdaad een lastige", zegt Schoonebeek. "Maar je hebt tegenwoordig ook apparatuur die 3D kan kijken. Dus die ziet als er twee naast elkaar staan precies wat de ene voor geluid heeft gemaakt en de andere voor geluid. Ik denk dat je wel die kant op zal moeten. En anders is de optie dat je motoren alleen individueel bekeurt en niet als het een groepje is."

Intentie

Al jaren wordt er geklaagd over geluidsoverlast door motoren. In 2020 schreef toenmalig wethouder Verkeer Egbert de Vries dat het wel de intentie was om boetes uit te delen via lawaaiflitsers, maar dat het nog niet kon. Een jaar later plaatste onderzoeksorganisatie TNO lawaaiflitspalen op vier plekken in de stad, waarbij de kentekens wel al genoteerd voor onderzoek. Daaruit bleek dat motoren vaak de grootste bron van geluidsoverlast zijn

Naast de Stadhouderskade komen er ook microfoons en borden op de Molenaarsweg in Noord, Tussen Meer in Nieuw-West en de Europaboulevard in Zuid. De gemeente werkt bij deze proef samen met Rotterdam.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938