Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Van milieuzone naar uitstootvrije zone in 2025. Wat betekent dit voor jou?

11 september 2023, 16.50 uur · Aangepast 18 september 2023, 13.59 uur · Door AT5 Producties

 Voor taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten gaat er vanaf 2025 veel veranderen. De huidige milieuzones worden uitstootvrije zones om de luchtkwaliteit te verbeteren en geluidsoverlast tegen te gaan. Voor bestaande voer- en vaartuigen komen er overgangsregelingen. Projectleider Actieplan Schone Lucht Nienke van der Eerden legt in Amsterdam Informeert uit wat de nieuwe regels inhouden.

 

AT5

Vanaf 2025 kan een voertuig dat na 2025 nieuw op kenteken wordt gezet alleen nog in de zone komen als het uitstootvrij is. Dit geldt niet voor personenauto’s en motoren. Het is de bedoeling dat de stad vrij wordt van benzine-, diesel- en gasmotoren en hybride voertuigen. Bestaande voer- en vaartuigen hebben iets meer tijd: hiervoor gelden overgangsregelingen. "De maatregelen in 2025 gaan in voor nieuwe voertuigen", benadrukt Nienke van der Eerden.

Quote

''We zijn van zes sigaretten meeroken per dag naar vier en een halve sigaret gegaan''

Nienke van Eerden

Meeroken

Het doel van de nieuwe maatregelen is om de luchtkwaliteit in de stad verder te verbeteren en de CO₂-uitstoot en geluidsoverlast te verminderen. Uiteindelijk wil Amsterdam ook voldoen aan de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In 2021 kwam uit onderzoek van de Europese Milieugemeenschap (EEA) dat Amsterdam de slechtste luchtkwaliteit had van de grootste Nederlandse steden. De stad stond toen nog op plek 183 van de 323 onderzochte Europese steden, maar heeft nu, twee jaar later, nummer 126 bemachtigd.

En dat de luchtkwaliteit is verbeterd kunnen we merken, vertelt Van der Eerden. ''Al tien jaar werken we aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. De GGD heeft berekend dat we gemiddeld zes sigaretten per dag meerookten. Nu is dat vier en een halve sigaret per dag."

 

Vanaf maandag 11 september tot en met 23 oktober 2023 kunnen Amsterdammers hun mening geven over de nieuwe maatregelen. Dit kan digitaal, per post of bij een van de inloopbijeenkomsten over het invoeren en aanscherpen van:

Begrip voor het milieu 

Verkeersdeelnemers reageren wisselend op de komende maatregelen. ''Ik begrijp dat het belangrijk is voor het milieu, maar het brengt ook financiële ongemak mee voor sommige mensen'', vertelt een automobilist. Een scooterrijdster beaamt: "Elektrische scooters zijn meestal best wel duur, dus ik weet niet of ik het geld daarvoor heb.'' 

Een bestelbuschauffeur is sceptisch: "'Wij moeten ook gewoon ons werk kunnen doen. Wij werken overal in het land, ook in de binnenstad van Amsterdam. Hoe gaan we daar komen zonder busje? In een bakfiets kan je niet alles meenemen."

Quote

''Elektrische scooters zijn meestal best wel duur, dus ik weet niet of ik het geld daarvoor heb" 

Scooterbestuurster

Een andere voorbijganger ruilt zijn scooter graag in voor een elektrische. Hij mist de schone lucht: ''De stad moet lekker schoner worden. Het is het milieu of ons. En er is al genoeg van ons.'' 

Scooterrijder

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/uitstootvrijvervoer

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam