Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Amsterdamse studentenvakbond vertegenwoordigt vanaf nu ook mbo'ers

3 september 2023, 12.52 uur · Door AT5

Vanaf dit studiejaar worden niet alleen studenten op de universiteit of op het hbo, maar ook op die het mbo vertegenwoordigd door de Amsterdamse studentenvakbond ASVA. Die wil zich onder meer inzetten voor meer waardering voor mbo'ers.

Dat betekent onder meer dat mbo-studenten lid kunnen worden van de ASVA, die zegt zich actief in te willen zetten voor beter mbo-onderwijs en voor inclusiviteit onder de studenten in Amsterdam.

"Vorig jaar zijn we veel met dit thema bezig geweest", vertelt Izabella Voortman, die dit jaar voorzitter van de vakbond is. "Aziza Filal, onze vorige voorzitter, heeft zelf op het mbo gezeten en vond het belangrijk dat zij ook vertegenwoordigd zouden worden."

Onderzoek

Op initiatief van Filal liet de ASVA een onderzoek uitvoeren door een door de vakbond aangestelde commissie. Daaruit zou blijken dat er onder mbo-studenten behoefte is aan meer inspraak binnen hun eigen onderwijs en aan een instelling die opkomt voor hun belangen. Ook zouden veel mbo'ers het idee hebben dat ze worden achtergesteld op hbo- en wo-studenten.

"Een gezamenlijke vakbond kan effectiever opkomen voor de overkoepelende problemen die spelen onder studenten", zegt voorzitter Voortman. "Denk bijvoorbeeld aan de krappe woningmarkt, het te laat nakijken van toetsen en de geringe inspraak voor studenten op hun eigen onderwijs." Ook wil de vakbond zich inzetten voor meer waardering voor het mbo.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938