Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Opnieuw kritiek op aanschaf dieselvuilniswagens: "Het overtuigt niet"

7 september 2023, 13.08 uur · Aangepast 7 september 2023, 13.19 uur · Door Stefan Bunschoten

Raadsleden van zowel coalitie- als oppositiepartijen vinden de uitleg van wethouder Zita Pels (Afval) over de aanschaf van 27 dieselvuilniswagens niet overtuigend. Ze betwijfelen of de wethouder zich wel genoeg heeft ingespannen om meer elektrische vuilniswagens aan te schaffen. 

AT5

Dat bleek vanmorgen tijdens een commissievergadering in de Stopera. In juni werd duidelijk dat de gemeente van plan was om 37 dieselvuilniswagens te kopen. Pels en collega-wethouder Hester van Buren (Bedrijfsvoering) lieten een maand later per brief weten dat 'bij opnieuw uitgebreid tegen het licht houden van deze keuze' bleek dat dat aantal ook met tien verminderd kon worden.

Quote

"De brief bevat te weinig plannen en te veel, sorry, het lukt niet"

Rogier Havelaar - CDA

"Deel twee van het bizarre bericht dat we 37 dieselwagens gaan aanschaffen, het zijn er nu 27 en tot zover dan ook meteen het goede nieuws", vatte D66-raadslid Rob Hofland de discussie vanmorgen samen. "De brief geeft uitleg over waarom we nog steeds 27 van die wagens aanschaffen, maar hij overtuigt niet dat het niet anders kan." Rogier Havelaar (CDA): "De brief bevat te weinig plannen en te veel, sorry, het lukt niet."

Slack

Havelaar zei verschillende afvalbedrijven te hebben gesproken die de afvalinzameling eerder dan de gemeente wel elektrisch kunnen doen. Verder vroeg hij zich af waarom de gemeente geen commerciële snellaadlocaties, die niet altijd beschikbaar zouden zijn, wil gebruiken. "Wat mij betreft, heeft de wethouder zich in het ootje laten nemen, want dan wacht je toch even? Het enige wat je moet doen is in de operationele planning een beetje slack mee te nemen, zoals ze dat in de transportwereld noemen."

Quote

"Dit is helaas in een transitie ook de werkelijkheid. Dat je niet altijd voorop kunt lopen"

Zita Pels - wethouder Afval

Pels erkende dat het, zoals VVD-raadslid Stijn Nijssen zei, een 'publicitair drama' was. "Dit is helaas in een transitie ook de werkelijkheid. Dat je niet altijd voorop kunt lopen. Want dat is wat we doen, op het moment dat we de elektrische wagens aanschaffen." Nog meer elektrische vuilniswagens zijn volgens haar nog niet mogelijk, 'omdat de markt het niet kan aanbieden, omdat we netcongestie (een overvol elektriciteitsnetwerk, red.) hebben, maar ook omdat we zelf nog uitdagingen hebben in onze eigen organisatie'. 

Ze zei dat het wachten bij laadlocaties 'afdoet aan de complexiteit', omdat het om een groot aantal vuilniswagens en chauffeurs gaat. Verder vroeg ze zich af welke bedrijven Havelaar gesproken had, want ze had zelf naar eigen zeggen alleen maar gehoord dat er zorgen waren dat de vraag naar elektrische vuilniswagens veel te groot zou worden en de markt zou overstromen. 

129 dieselvuilniswagens

De aanschaf van de dieselvuilniswagens leidde onder meer tot kritiek omdat er van de gemeente vanaf 2025 eigenlijk geen dieselvrachtwagens meer de stad in mogen. Vanochtend bleek dat er vanaf dat moment nog wel 129 dieselvuilniswagens van de gemeente zelf rijden, maar die voldoen volgens Pels allemaal aan een landelijke uitzonderingsregel waardoor ze milieuzones wel in mogen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938