Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Scholtes: "Polio niet iets van vroeger, uitbraak reëel als vaccinatiegraad blijft dalen"

13 september 2023, 15.06 uur · Aangepast 13 september 2023, 18.00 uur · Door AT5

Volgens wethouder Alexander Scholtes (Zorg) is een uitbraak van bijvoorbeeld polio reëel als de vaccinatiegraad in onze stad verder blijft dalen. Vanochtend werd bekend dat het percentage zuigelingen dat gevaccineerd is tegen bijvoorbeeld difterie, kinkhoest, tetanus en polio is gedaald van 91 procent in 2015 naar 83 procent vorig jaar. In Nieuw-West ligt die graad nog lager: 71 procent.

AT5

Scholtes maakte zijn zorgen vanochtend al kenbaar in een brief aan de gemeenteraad. Tegen AT5 zegt hij: "Het schrikbeeld is dat de vaccinatiegraad verder gaat dalen. Mensen denken dat polio of mazelen iets van vroeger is, maar als het zo doorgaat is het reëel dat er een uitbraak komt van besmettelijke ziekten als deze."

Vaccinatiewantrouwen

Scholtes merkt op dat het voor ouders minder gebruikelijk is om hun kinderen te vaccineren. "Dat merken we bij de GGD. Ouders hebben steeds meer vragen over bijwerkingen, wat zit er nu in dat vaccin? Er is dus een beetje vaccinatiewantrouwen."

BMR-vaccinaties Amsterdamse stadsdelen 2019-2022 - Gemeente Amsterdam

Of dit wantrouwen komt door de rol van de overheid in de pandemie, die met het coronapaspoort sommige mensen het gevoel heeft gegeven dat ze gedwongen werden het coronavaccin te nemen, wil Scholtes niet direct zeggen. "Maar de GGD krijgt wel vaak de vraag of dit vaccin hetzelfde is als het coronavaccin. En we hebben lessen geleerd van corona over hoe je mensen kunt bereiken. Je moet veel meer naar mensen toe, hun vragen beantwoorden en zorgen wegnemen."

Zijn oplossing voor het wantrouwen is dan ook het inzetten van meer mensen bij ouder-kindcentra om hun vragen te beantwoorden. Scholtes: "Ik wil dan ook de oproep doen: heb je vragen of zorgen, ga met de GGD in gesprek."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938