Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dam tot Damloop neemt maatregelen vanwege warmte, onder andere looptijd niet zichtbaar

14 september 2023, 17.40 uur · Door AT5

Deelnemers van de Dam tot Damloop kunnen het zondag flink warm krijgen tijdens hun tocht. Op het heetst van de dag kan het 24 of 25 graden worden en door de hoge luchtvochtigheid kan het bovendien benauwd aanvoelen. De organisatie heeft daarom extra maatregelen getroffen en waarschuwt voor de gezondheidsrisico's. Deelnemers met hart- en vaatziekten, longaandoeningen of een BMI boven de 25 wordt afgeraden om van start te gaan.

De Dam tot Damloop in 2019

Wie in de ochtend vertrekt, omzeilt de hoogste temperaturen. Late starters moeten er rekening mee houden dat ze finishen op het warmste moment van de dag.

Extra maatregelen

Le Champion, de organisatie van de Dam tot Damloop, zet een extra waterpunt in en schakelt de tijdwaarneming uit bij de recreanten, om te ontmoedigen dat zij te hard gaan lopen. Dat betekent dat er geen uitslagen beschikbaar zijn voor hen, wel voor de wedstrijdatleten en wedstrijdbusiness.

Daarnaast zit er meer tijd tussen de startmomenten, waardoor de renners meer verspreid op het parcours lopen en de hulpdiensten dus ook meer ruimte hebben om medische hulp te verlenen. De warming-up voor de start vervalt ook.

Adviezen

De organisatie roept deelnemers op zich bewust te zijn van de gezondheidsrisico's in deze omstandigheden. Beheers je start en tempo, draag lichte, ademende kleding, drink voldoende (in grote slokken) en maak gebruik van de Rode Kruisposten, zijn de deviezen. Deelnemers met hart- en vaatziekten, longaandoeningen of een BMI boven de 25 wordt afgeraden om van start te gaan.

Met deze warmte is het weerbeeld compleet anders dan vorig jaar, bij de eerste Dam tot Damloop sinds corona. Men rende de tocht van Amsterdam naar Zaandam toen in de regen. 

Gestaakt

In 2019, de laatste editie vóór corona, was juist weer een hete Dam tot Damloop. Op verzoek van de hulpdiensten werd de wedstrijd toen vroegtijdig gestaakt, nadat veel mensen onwel waren geworden door de hitte. De laatste renners konden toen niet meer starten. De temperatuur lag toen rond de 27 graden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938