Start van hoofdcontent

Stad

nl

Podcast-wandeling Indische Buurt over koloniaal verleden: 'Je kan ook 'Archipelbuurt' zeggen'

15 september 2023, 07.02 uur · Aangepast 15 september 2023, 13.38 uur · Door AT5

Sinds gisteren kan je de Oostcast-wandeling maken door de Indische Buurt. Informatiezuilen, kunst en een audiotour moeten je meer wegwijs maken over de koloniale oorsprong van de straatnamen. 

AT5

Er zijn straten die direct refereren aan Nederlands-Indië, zoals de Bataviastraat en de Celebesstraat, het eiland dat eigenlijk Sulawesi heet. 

"Mijn oma is geboren op Sulawesi, dus ik heb daar zelf ook een band mee. Als het de Sulawesistraat zou gaan heten, betekent dat veel voor mij", zegt Jeremy Flohr, een van de medewerkers van de Oostcast Indische Buurt.

Bij de Eerste Atjehstraat wordt het verhaal verteld van de 3.000 'zwarte Hollanders', die ten tijde van de Atjeh-oorlogen in West-Afrika werden geronseld om voor het Nederlandse leger te vechten. "Op Atjeh heb je ook mensen die een mix zijn, Afrikaans en Indo", vertelt kunstenaar Fré Calmes die zich liet inspireren tot het maken van het werk 'Niet mijn oorlog'.

Volgens de initiatiefnemers herinnert ook de spelling van Atjeh op het straatnaambord in Oost nog aan de koloniale tijd. Met 'tj' namelijk en niet met een Indonesische 'c'. Flohr: "Zo zie je hoe de koloniale gedachte doorwerkte in de publieke ruimte."

Maar mag de Indische Buurt dan nog wel de Indische Buurt heten? "Goeie vraag", zegt Flohr, "'Indisch'  refereert aan voormalig Nederlands-Indië, maar er zijn ook alternatieven voorhanden, zoals de Archipelbuurt bijvoorbeeld."

Dat het onderwerp gevoelig ligt, erkent initiatiefnemer Arjan Braaksma, maar daar is het allemaal ook een beetje om te doen. "Ik denk, die discussie, daar gaat het om. Het feit dat jij deze vragen stelt en dat die antwoorden komen en dat daar ruimte voor is. Dat is het belangrijkste onderdeel van dit project."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938