Start van hoofdcontent

Stad

nl

Commotie om roman over student die met 'gangsters uit de Bijlmer' naar bed wil

15 september 2023, 13.15 uur · Aangepast 15 september 2023, 15.50 uur · Door AT5

Veel verontwaardigde reacties op sociale media op de aankondiging van de debuutroman Mimosa van de 23-jarige Mette Maria van Dijk. Het verhaal, dat volgens de achterflap gaat over een student op de kunstacademie die 'graag met gangsters uit de Bijlmer naar bed gaat', zou de Bijlmer in een slecht daglicht stellen en zwarte mannen seksualiseren.

Mette Maria van Dijk op het Boekenbal 2023 - AT5

Uitgeverij Prometheus plaatste dinsdag de tekst van de achterflap op hun Instagram-pagina. De post heeft al meer dan 1.500, voornamelijk negatieve, reacties. 

Stereotype

Komiek Edson Da Graca schrijft: "Worden jullie niet moe van jezelf??! De hele tijd de BIMS willen neerzetten als een soort gangsters paradise." Zangeres Naaz vindt dat het de uitgeverswereld niet om kunst of literatuur gaat, maar om controverse creëren over de rug van 'mensen van kleur'. Spreker en activist Liyah Park noemt het reproduceren en versterken van stereotypen over mensen en gebieden ook discriminatie en racisme.

Quote

"Ik beschrijf niet de objectieve waarheid, maar hoe de hoofdpersoon de Bijlmer ziet"

Mette Maria van Dijk - auteur

Van Dijk heeft op radiozender FunX gereageerd op de ophef: volgens haar gaat het erom hoe de hoofdpersoon de Bijlmer ziet 'en dat is niet de objectieve waarheid', benadrukt zij. Ze adviseert mensen het boek helemaal te lezen, omdat dan duidelijk wordt waarom de hoofdpersoon zo denkt.

De uitgeverij wil niet reageren op de commotie, maar op de website staat bij het boek van Van Dijk: "Mimosa is een scherpe en liefdevolle zedenschets: een queeste waarin Mette Maria van Dijk levenslust, perversiteit en hechtingsproblematiek moeiteloos met elkaar vervlecht."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938