Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe master klimaatpsychologie leidt studenten op tot 'gedragsveranderaars'

15 september 2023, 20.08 uur · Aangepast 16 september 2023, 09.13 uur · Door Robin Antonisse

Hoe kun je Amsterdammers stimuleren om hun woningen aardgasvrij te maken en hoe kun je bewoners van Almere bewegen tot het eten van meer plantaardig eiwit. Het is een greep uit de onderwerpen waar studenten van de nieuwe masteropleiding Klimaatpsychologie en -gedrag aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zich de komende twee jaar over gaan buigen. De studie ging vanochtend met ruim dertig studenten van start in het Wibauthuis in Oost.

"Het is dus niet dat wij mensen met klimaatangst of klimaatdepressie gaan behandelen als klinisch psycholoog, wat het wel is: de sociale psychologie. We kijken naar groepen mensen en hoe we die kunnen meenemen in deze duurzaamheidstransitie", vertelt Esther Parigger, opleidingsmanager en medeoprichter van de studie. Ze werkte ruim drie jaar lang aan het opzetten van de opleiding.

"Wat je ziet, is dat we vaak niet goed nadenken over hoe we wonen in onze woning, wat we eten en hoe we ons vervoeren", legt Reint Jan Renes, lector Duurzame Stad uit. "Maar we moeten eigenlijk duurzamere keuzes maken. De studenten leren wat maakt het dat andere mensen andere keuzes willen maken. Dus misschien vaker kiezen voor de trein, of vaker kiezen voor plantaardig in plaats van vlees."

Eiwittransitie

Tijdens de tweejarige studie worden thema's behandeld zoals de energietransitie, de transitie naar meer plantaardig eten (eiwittransitie), het kiezen van milieuvriendelijker vervoer en de transitie naar de circulaire economie. Het gaat om een deeltijdstudie die bedoeld is voor mensen die al werken, zodat het daar meteen kan worden toegepast.

Parigger: "De studenten leren klimaatbewust gedrag te realiseren. Die hebben een vraag op het gebied van klimaatbewust gedrag. Die weten niet hoe ze dat moeten aanpakken en wij leren ze hoe ze dat kunnen doen. We hopen dat ze daar over twee jaar een antwoord op hebben."

Mocht je interesse hebben in de studie, op 4 november is er een open dag.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938