Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pand aan de Nieuwe Leliestraat gekraakt

23 september 2023, 22.24 uur · Aangepast 24 september 2023, 09.29 uur · Door AT5

Een groep vrienden heeft een woning van Ymere aan de Nieuwe Leliestraat in de Jordaan gekraakt. Aan de gevel hangen meerdere spandoeken. De politie bevestigt de kraakactie. 

In een brief gericht aan buurtbewoners zegt de groep dat ze het 'onbegrijpelijk vinden dat een goed huis leegstaat (door een sociale huisvestingsmaatschappij) midden in een wooncrisis, terwijl veel mensen op straat slapen'.

Daarom heeft de groep krakers besloten het huis 'te renoveren en er een thuis van te maken', zo meldt de groep in hun brief. Volgens de krakers is het pand eerder, in 2020, 'kortstondig gekraakt en ontruimd en achtergelaten om weg te rotten'.

Niet ontruimd

De eigenaar van het pand, woningcorporatie Ymere, heeft vooralsnog geen aangifte gedaan waardoor het pand niet is ontruimd. De politie bevestigt de kraakactie en laat weten dat de groep er mogelijk al een tijdje zit. "We zijn vanmiddag langs geweest en zijn het gesprek aan gegaan met een woordvoerder van de groep. Dat gesprek verliep prima. In overleg met het Openbaar Ministerie hebben we niet ontruimd." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938