Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Werkzaamheden verlenging tramlijn 26 van start: ''Straks door naar Strandeiland''

2 oktober 2023, 15.07 uur · Aangepast 2 oktober 2023, 15.57 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

In Het Verkeer gaan we langs bij de werkzaamheden aan de Pampuslaan op IJburg. Tramlijn 26 wordt verlengd naar Strandeiland. Omgevingsmanager Linda Kint vertelt hoe er gewerkt wordt naar het eerste ritje op het verlengde spoor. 

AT5

Er komen de komende jaren veel woningen bij op IJburg. Daarom is het nodig dat er meer haltes komen om de woonwijken bereikbaar te maken. "Wij zijn nu bezig op Haveneiland en als we hier klaar zijn gaan we het spoor aanleggen op Strandeiland", vertelt omgevingsmanager Linda Kint. "Daarna ook nog op de bruggen die nu in aanbouw zijn.''

Voorbijganger - AT5

Reizigers van tram 26 zijn blij dat de lijn verlengd wordt. Eén van hen is van mening dat het ook hoog tijd wordt. "Er komen steeds meer mensen bij. We breiden wel uit, maar de infrastructuur ging niet mee'', vertelt ze. Een ander voegt hier aan toe: "De halte komt straks bij ons huis. Dan worden we veel bereikbaarder."

Ook de trambestuurder is enthousiast over de verlenging van de tramlijn. "Lekker naar het strand toe rijden met de tram", lacht hij. "Ik vind het fijn, een keertje wat anders."

Quote

"Lekker naar het strand toe rijden met de tram"

Trambestuurder

Snel werken voor de winter

Een voorbijganger vraagt zich af of de aankomende winter effect heeft op de werkzaamheden aan de trambaan. En dat wordt wel een uitdaging legt Kint uit. "Onder de vijf graden wordt het heel lastig. Omdat dan het beton en het asfalt niet goed kunnen uitharden. Dus we proberen de werkzaamheden zo snel mogelijk uit te voeren voordat het echt heel koud wordt.''

Omgevingsmanager Linda Kint - AT5

Omleidingen

De werkzaamheden hebben gevolgen voor het verkeer. Het autoverkeer, vanaf de IJburglaan de stad uit, wordt omgeleid via de Bert Haanstrakade. Dat geldt ook voor bus 66 richting Zuidoost en nachtlijn 89. Deze omleidingen duren tot kerst dit jaar.

De omleidingen voor verkeer duren tot eind december 2023.

De werkzaamheden aan tramlijn 26 op Haveneiland duren tot februari 2024. Het werk aan het hele spoor duurt tot eind 2025.

Meer informatie op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam