Start van hoofdcontent

Stad

nl

Een stem voor de stemlozen: Mo maakt een podcast over ongedocumenteerde migranten

1 oktober 2023, 07.58 uur · Aangepast 2 oktober 2023, 07.00 uur · Door Michiel Klaassen

Of het nu gaat om wetgeving of het delen van verhalen van andere migranten, Mohamed Bah wil met zijn podcast City Rights Radio een onzichtbare groep een podium bieden. Ook nu hij zelf zijn verblijfsvergunning rond heeft, denkt hij er niet aan stoppen. "Ik weet hoe het is."

AT5

Mohamed Bah - kortweg Mo voor vrienden - heeft het druk. Met het opleiden van een nieuwe generatie mediamakers en met tal van projecten. Onlangs nog verscheen een boek waaraan hij meewerkte. "En onze app, waarmee mensen kunnen uitzoeken waar ze eten of slaapplaatsen kunnen vinden in de stad, is nu een half jaartje live." Tweeduizend keer al is-ie gedownload.

En dan moet Mo (29) zich ook nog bezighouden met het leren van Nederlands, zoals iedereen die een verblijfsvergunning heeft. "Een prachtige taal. Het is verplicht, maar ik had het sowieso wel gedaan."

Het maken van zijn podcast City Rights Radio, nu in zijn derde seizoen, is er de afgelopen maanden daarom een beetje bij ingeschoten. In 2021 is hij ermee begonnen om ongedocumenteerde migranten te helpen bij het overleven zonder papieren. Mo zelf trok van het West-Afrikaanse Guinea, in een bootje over de Middellandse Zee, naar Nederland.

Na aankomst moest hij zelf uitvogelen waar hij moest zijn voor zaken als eten en onderdak. "Ik weet dus hoe het is," zegt Mo in een goed uitgeruste podcaststudio, achterin het kantoor van hulporganisatie Here To Support in de Transvaalbuurt. "Geen bankrekening kunnen openen, of slechte toegang tot gezondheidszorg - allemaal problemen die een rimpeleffect hebben in de levens van heel veel mensen."

AT5

Mo hoopt ook het beeld dat in Nederland bestaat over migranten wat bij te stellen. Dat was een andere motivatie om zijn podcast te beginnen, vertelt hij. "Ik had geen platform of medium om onze verhalen te vertellen. Ik merkte dat als ik met iemand praatte, over waar ik vandaan kom of hoe ik op ben gegroeid, dat ze me meer als mens zagen. Daarom ben ik na gaan denken over hoe ik dat op grotere schaal zou kunnen doen."

Aan stoppen denkt hij voorlopig niet, ook al heeft hij zelf zijn verblijfsvergunning al een poosje op zak. "Ik ben nu bezig met een paar gasten die ook willen leren om een podcast te maken." Zelf heeft Mo het van a tot z zichzelf aangeleerd, onder meer met behulp van tutorials op YouTube. "Ik wist niet hoe je moest monteren en heb zowat alles moeten googelen. Nu weet ik hoe het moet. Zo hoeven zij dus niet dezelfde fouten te maken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938