Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dirk raapt na zes jaar op dezelfde route 1000 drankverpakkingen op: "Statiegeld werkt als een malle"

3 oktober 2023, 17.20 uur · Door AT5

Dirk Groot uit Purmerend liep zes jaar geleden precies 20,6 kilometer door Amsterdam. Dat was de afstand die hij nodig had om precies duizend drankverpakkingen van straat te rapen. Vandaag doet Dirk hetzelfde rondje opnieuw. Hij  wil weten  of de hoeveelheid zwerfvuil  in de stad inmiddels wat minder is geworden. 

Zes jaar geleden, op 10 oktober 2017, noemde Dirk zijn actie 'Duizend redenen voor #statiegeld'. "Er moet eigenlijk statiegeld komen op alle drankverpakkingen, anders gaan bedrijven steeds weer nieuwe uitwijkmogelijkheden zoeken." Als we Dirk vandaag spreken heeft hij er elf van de 20,6 kilometer opzitten. Hij haalt een kartonnen drinkpakje uit de kar die hij meetrekt. "Kijk, dit zat tot vorig jaar gewoon nog in een plastic flesje met statiegeld. En er zijn meer van dit soort merken die opeens in drankkarton zitten."

De buit na elf kilometer lopen is mager. En dat is natuurlijk goed nieuws. "Ik denk dat ik zo'n 75 procent minder vond tot nu toe dan zes jaar geleden. Hier werkt het statiegeld gewoon als een malle."

En verder gaat ie weer, in de stromende regen. Nog zo'n tien kilometer te gaan. Het resultaat van zijn strooptocht maakt Dirk donderdag bekend. "Ik ga sowieso eerst de data verwerken, zodat ik precies weet wat ik heb gevonden. Daarna ga ik alles nog even uit selecteren, mooi op de foto zetten en dat naast de foto van zes jaar geleden zetten. 

En donderdagavond in Pakhuis de Zwijger tijdens de avond van de Duurzame 100   laat ik het zien. Dat ga ik ermee doen. En daarna gaat het netjes de plasticbak in bij ons, en als ik nog statiegeld kan innen geef ik het geld aan mijn kinderen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938