Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Expositie over oorlog en conflict: "Mensen zijn erdoor beïnvloed en daarom Amsterdam ook"

8 oktober 2023, 07.00 uur · Aangepast 12 oktober 2023, 13.56 uur · Door Hedwig Goudsmit

Als onderdeel van de Black Achievement Month is er sinds dit weekend een nieuwe expositie in het Amsterdam Museum. In de tentoonstelling worden twintig verhalen belicht, gemaakt door verschillende kunstenaars met allemaal een eigen discipline: zoals film, schilder- en beeldkunst. Het thema: oorlog en conflict. "Het zijn verschillende perspectieven op Amsterdam, van mensen die naar Amsterdam gekomen zijn."

"Het idee is om de stad en de verhalen die we vertellen in het Amsterdam Museum inclusiever te maken", vertelt Imara Limon, curator van de Refresh Amsterdam #2: War & Conflict. "Je ziet dat er vaak verhalen in musea zijn verzameld vanuit het perspectief van de machthebbers, de elite in de stad."

Volgens Limon sluiten de verhalen niet aan bij alle mensen die nu in Amsterdam wonen. "Verhalen uit bijvoorbeeld Syrië, Afghanistan en Ethiopië, die zien we te weinig in musea, dus die willen we hier laten zien."

Kunstwerk van Ayşen Kaptanoğlu - AT5

Op de muur hangt een groot schilderij, het geeft een duistere indruk. Limon vertelt dat de kunstenaar, Ayşen Kaptanoğlu, die van oorsprong Turks is, zich veel bezighoudt met de moord op vrouwen in Turkije.

Haar schilderijen hebben volgens haar iets 'onheilspellends'. "Je ziet brandende grachtenpanden. Geen fijn scenario, maar ze wil ermee aangeven: ook al lijkt Amsterdam vredig, veilig, dat hoeft niet zo te zijn voor iemand anders. Dat zit dan vooral in de gedachten, ervaringen en herinneringen van iemand."

Kunstwerk van Susanne Khalil Yusef - AT5

Black Achievement Month

Ivette Forster is programmeur bij de Black Achievement Month. Volgens haar past de tentoonstelling perfect bij deze maand, waarin artiesten van kleur een podium krijgen. "De expositie laat verschillende perspectieven zien. Perspectieven van mensen die naar Amsterdam gekomen zijn, Amsterdammer geworden zijn en op hun eigen manier kijken naar de stad", vertelt ze.

Waardigheid

Het thema van de zevende editie van de Black Achievement Month is 'waardigheid'. Forster: "In de tentoonstelling laten ze zien hoe hun waardigheid is afgenomen door oorlog en conflict. Je moet begrijpen wat er niet meer is, om ook te begrijpen wat er moet zijn in de toekomst."

De Black Achievement Month is heel oktober. Deze expositie blijft langer te zien: tot eind februari.