Start van hoofdcontent

Stad

nl

Joodse gemeenschap staat stil bij oorlog in Israël: "We moeten onze stem laten horen"

9 oktober 2023, 01.33 uur · Aangepast 9 oktober 2023, 08.51 uur · Door AT5

Vele honderden leden van de Joodse gemeenschap hebben vanavond in een cultureel centrum in Buitenveldert hun steun betuigd aan Israël. Inwoners van het land werden deze week slachtoffer van een ongekende golf van geweld van Hamas. 

Het centrum werd beveiligd door de koninklijke marechaussee, de politie en vrijwillige beveiligers uit de gemeenschap zelf. De locatie was vooraf niet bekendgemaakt en werd alleen doorgegeven aan mensen die zich via e-mail hadden aangemeld. Onder meer de ambassadeur van Israël en minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) hielden een toespraak.

"Het blijft gewoon vreselijk en dat merk je bij iedereen die je spreekt", vertelde een aanwezige. "Iedereen heeft er familie wonen. Iedereen voelt het in zijn hart." Naomi Niemeijer (StandWithUs Nederland): "Je kunt niet stil blijven zitten, terwijl je weet dat dit gebeurt. Dus we moeten onze stem laten horen en iets opzetten."

Tijdens de bijeenkomst werd ook opgeroepen om geld te doneren. "Dat wordt in Israël gebruikt voor maar één doel, alles wat kapotgemaakt wordt zonder normaal doel weer te herstellen", vertelde een man die ook ging doneren. 

Jarenlang conflict

Het conflict tussen Israël en Palestina speelt al jaren. De Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook werden in 1967 veroverd door Israël. De bezetting van de Gazastrook werd in 2005 beëindigd. De Westelijke Jordaanoever, waar zo'n drie miljoen Palestijnen wonen, is nog altijd in bezit van de Israëliërs. Veel Palestijnen zien het gebied als hun staat, met Oost-Jeruzalem als de hoofdstad. 

In de vroege ochtend van 7 oktober laaide het conflict opnieuw flink op. Hamas opende vanuit de Gazastrook de aanval op Israël. De Israëlische regering liet in de loop van de ochtend weten in oorlog te zijn en begon een tegenoffensief in de richting van de Gazastrook. Zowel in Israël als in de Gazastrook, die door Hamas wordt bestuurd, zijn er veel doden gevallen tot nu toe. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938