Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente hijst morgen Israëlische vlag op Stopera: "Enorm aangedaan door het brute geweld"

8 oktober 2023, 15.54 uur · Aangepast 9 oktober 2023, 14.45 uur · Door AT5

Vanaf morgen wappert de Israëlische vlag aan de Stopera, dat heeft burgemeester Femke Halsema 'in lijn met het besluit van het kabinet' besloten. "Samen met Amsterdammers is het college enorm aangedaan door het brute geweld van Hamas tegen onschuldige burgers."

AT5

De vlag is een steunbetuiging aan de Israëlische bevolking en aan Amsterdammers met vrienden en familie in Israël die in angst en onzekerheid verkeren, laat de gemeente weten. Daarnaast 'leeft het college zeer mee met onschuldige slachtoffers aan Palestijnse zijde'.

Schriftelijke vragen

Fractievoorzitter Claire Martens-America (VVD) riep de gemeente op om steun te betuigen aan Israël. Annabel Nanninga (JA21) deed dezelfde oproep in schriftelijke vragen die ze stelde aan het college van burgemeester en wethouders.

De Israëlische vlag werd gisteravond al op meerdere plekken getoond, onder andere op de Brandenburger Tor in Berlijn en op het gebouw van het Europees Parlement. Het kabinet liet vandaag weten op het Binnenhof een vlag te hijsen. En morgen komt er dus een vlag bij de Stopera.

Oorlog

De militaire tak van Hamas heeft gisteren vanuit de Gazastrook tweeduizend raketten afgevuurd op doelen in Israël. Onder andere in Tel Aviv en Jeruzalem ging het raketalarm af. Ook zijn Palestijnse militanten in het zuiden van Israël de grens overgestoken en hebben daar Israëlische burgers gedood en gegijzeld. Volgens Israël zijn er zeker honderd burgers meegenomen naar Gaza. 

Operatie Al-Alqsa Storm, zoals de aanval door Hamas wordt genoemd, is een ongekende escalatie van het conflict. Israëlische president Netanyahu heeft gewaarschuwd dat ''de vijand een ongekende hoge prijs zal betalen.''

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938