Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw KNMI-rapport: 40 graden, extreme droogte en heftige stortbuien straks geen uitzondering meer

11 oktober 2023, 07.00 uur · Aangepast 11 oktober 2023, 08.15 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Toenemende hitte, extreme neerslag, langere periodes van droogte en een stijging van de zeespiegel. De boodschap van een nieuw KNMI-rapport, waarin verschillende scenario's voor de komende eeuw worden geschetst, is alarmerend.  Zelfs in het meest optimistische scenario, zijn de gevolgen van klimaatverandering groot.

Het KNMI schetst vier verschillende toekomstscenario's die laten zien hoe het klimaat in de toekomst verder verandert, afhankelijk van de mate van het uitstoten van broeikasgassen. In alle scenario's stijgen stijgen de temperatuur en de zeespiegel, wordt het droger in de zomer en natter in de winter en wordt de neerslag extremer. 

AT5

Met lector klimaatgeletterdheid Janette Bessembinder spreken we af bij de HvA aan de Wibautstraat. "Op versteende plekken als dit, gaat het steeds onaangenamer warm worden. Bij dit gebouw van de HvA kan het bijvoorbeeld zijn dat het te warm wordt om les te geven en geconcentreerd te blijven."    

De stijgende temperatuur in de stad gaat ook invloed hebben op de nachtrust van de Amsterdammers. "Op dit moment zijn er gemiddeld twee tropische nachten per jaar", vertelt Bessembinder. "Over 100 jaar als de uitstoot blijft toenemen, komen we op zo'n 25 van die nachten per jaar in de stad. Dat gaat echt invloed hebben op kwetsbare Amsterdammers."

"Genomen maatregelen niet genoeg"

Volgens wethouder Melanie van der Horst (Openbare Ruimte en Groen) is Amsterdam als laaggelegen deltastad kwetsbaar voor overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging en extreme neerslag. Ook zijn volgens haar de gevolgen van extreme hitte groot voor de stad. Ze stipt aan dat groen voor verkoeling kan zorgen, maar dat jonge bomen en planten in de stad kwetsbaar zijn voor droogte. Ook kan droogte zorgen voor verzakkingen.

Van der Horst in een brief aan de raad: "We weten nu al dat de maatregelen die we nu nemen niet genoeg zijn om Amsterdam goed voor te bereiden op het toekomstige klimaat dat het KNMI heeft geschetst. Dit vereist actie. Ik kom zo snel mogelijk bij u terug met welke extra stappen we moeten zetten om dit met de noodzakelijke urgentie aan te pakken."

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938