Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe IJzijde totaal niet ingericht op hitte: "Hier had best een boompie mogen staan"

11 juni 2023, 07.00 uur · Aangepast 15 juni 2023, 06.50 uur · Door Carli Kooijman

De achterkant van het Centraal Station zit de afgelopen dagen vol met, als ze er al zitten, zwetende reizigers. Op het vernieuwde plein aan de IJzijde is namelijk geen boom of stukje schaduw te bekennen. Zeker nu er door klimaatverandering steeds meer van dit soort warme dagen zullen komen, is het zaak dat de gemeente de stad op een koelere manier gaat inrichten, vinden hitte-experts.

"Het verbaast me wel dat in dit ontwerp geen bomen of schaduw zat", vertelt hitte-expert Lisette Klok. "Dat is niet meer van deze tijd, niet meer van het klimaat waar we inzitten." De gemeente is wel bezig met richtlijnen, bijvoorbeeld over een percentage aan schaduw op belangrijke looproutes. "Maar daar voldoet dit gebied natuurlijk nog niet aan."

De puffende reizigers die we daar deze dagen tegen komen zouden het ook graag anders zien. "Het was fijn geweest als hier wat schaduw was, ik zweet al een beetje," vertelt er een. "Er had hier best een boompie mogen staan", voegt een ander toe.

Hitte-stress

Op andere plekken in de stad speelt het probleem van te weinig schaduw ook: zo noemt Klok ook het Amstelstation als voorbeeld. En dat moet veranderen, volgens haar. "Je wilt dat een stad leefbaar blijft bij een warmer klimaat. Dat je geen hittestress krijgt als je op de pont wacht of over een boulevard loopt." 

Ze legt hittestress als volgt uit: "Het varieert van kortademig zijn of benauwd. Maar je kan ook flauwvallen of zelfs dood gaan van de hitte."

Buurtinitiatief

Het kan ook anders. Bewoners van de De Ruijterkade hebben voor hun huis, pal naast een tramspoor, een groene strook aangelegd. Er staan wat kleine boompjes en door het groen en gebrek aan tegels is het er ook koeler. "Zo simpel kan het zijn," verzucht Klok die ook wel een beetje schaduw kon gebruiken tijdens het draaien van dit item in de hitte.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938