Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ouderen boos door locaties coronaprik ver buiten de stad: "Leiden, Assendelft of Utrecht"

13 oktober 2023, 07.00 uur · Aangepast 16 oktober 2023, 09.53 uur · Door Jimmy Miltenburg

Verontwaardigde reacties van mensen in de risicogroep en ouderen die een coronaprik willen halen. Er zijn lange wachttijden en mensen die een plek in de stad willen boeken, krijgen die optie zelden te zien en worden naar plaatsen ver buiten Amsterdam gestuurd. 

AT5

Er is niet genoeg capaciteit in de stad om aan de vraag naar de prik te voldoen. Er zijn twee locaties in de stad: in Noord bij het Buikslotermeerplein en in Nieuw-West aan de Aletta Jacobslaan. Ook zit er nog één locatie in Amstelveen. 

John Scherpenisse is herstellende van een gebroken heup, heeft geen auto en heeft het ook niet breed. ''Je moet dan via planjeprik.nl een locatie uitzoeken", beschrijft hij het proces. "Dat heb ik gedaan, maar de dichtstbijzijnde is Assendelft." Hij ziet het niet zitten om helemaal naar Utrecht te reizen met het OV. ''Ik ben op z'n minst een uur onderweg en het kost me een vermogen. Voor een prikkie van nog geen 5, misschien 2-3 minuten.'' 

AT5/Jimmy Miltenburg

Ook de 68-jarige Truusje zit in de risicogroep, al helemaal omdat ze chronische ziekte van Lyme heeft. De locatie die zij aangeboden kreeg zit ook ver buiten de stad.  "Ik ga niet naar Utrecht", zegt ze stellig. "Mijn vriend woont daar en die heeft allang een prik. Dat was in Utrecht geen probleem." Het lukte haar met veel moeite om telefonisch via de GGD een tijd en datum te prikken in Noord. 

Ze geeft aan dat het een heel proces was, waarbij ze minutenlang aan de lijn zat met een medewerker van de GGD. Het was haar de dagen ervoor niet gelukt om online een afspraak te maken, waarop ze besloot toch maar de telefoon te pakken.

Quote

"Het wordt je eigenlijk onmogelijk gemaakt om hem te gaan halen. Dan zeg ik op mijn beurt: laat maar"

John Scherpenisse

Officieel mag je alleen bellen als je geen DigiD hebt en dus blijft John Scherpenisse het online proberen, maar hij wordt er moedeloos van. ''Laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal wat ouder en willen toch beschermd zijn", geeft hij aan. "Die mogelijkheid hebben we, maar het wordt je eigenlijk onmogelijk gemaakt om hem te gaan halen. Dan zeg ik op mijn beurt: laat maar." Het is voor de doelgroep soms een hele opgave om naar de randen van de stad te gaan.

De GGD laat weten dat er momenteel wordt opgeschaald in Amsterdam en dat over twee tot drie weken de druktepiek voorbij is en er dan meer ruimte is in de stad. 

Volledige reactie GGD

Er liggen twee oorzaken ten grondslag aan het feit dat je momenteel niet gemakkelijk in je eigen stad een afspraak kunt maken voor coronaprik.

Een afspraak maken gaat via het landelijke afspraken systeem. Dit systeem wijst toe op basis van (gewenste) datum en zoekt daar een locatie bij. Het is helaas niet mogelijk om een locatie te kiezen en dan een datum te krijgen aangewezen. Door een datum verder in de tijd te kiezen is de kans dat je de gewenste locatie krijgt, steeds groter.

Omdat er geen strikt uitnodigingsbeleid is, zoals vorig jaar waarbij per leeftijdscohort werd uitgenodigd, zien we nu dat alle doelgroepen zich door elkaar melden voor een afspraak. Ook als ze nog geen brief hebben ontvangen of nog niet aan de beurt zijn, volgens de planning. Er wordt op dit moment in Amsterdam opgeschaald door ruimere openingstijden te hanteren en meer medewerkers in te zetten. De verwachting is dat over circa 2 à 3 weken de piek voorbij is en alle locaties weer voldoende plek hebben.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938