Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks wil meer inspraak voor bewoners en ondernemers Centrum: "Belangen botsen altijd"

19 oktober 2023, 20.41 uur · Aangepast 20 oktober 2023, 08.49 uur · Door Nicolai Brannan

Meer inspraak en zeggenschap voor de bewoners en lokale ondernemers in het Centrum, daar pleit raadslid Iname Nadif (GroenLinks) voor in haar initiatiefvoorstel 'Reclaim het centrum'. Hoe ze dat gaat bereiken in een binnenstad vol tegengestelde belangen? "Je hebt altijd binnen de politiek dat belangen botsen, anders was er maar één politieke partij geweest."

Met Nadif lopen we over de Damstraat, misschien wél het uithangbord van de doorgeslagen toeristencommercie in het centrum. "Ik kijk om mij heen en zie winkels en restaurants gericht op toeristen en niet op bewoners."

De Nutellashops, wietgerichte winkels en heel veel snoep; de toerist komt wel aan zijn trekken in het centrum, maar voor de bewoners en lokale ondernemers is steeds minder plek. "Het is gericht op uitgaan, het nachtleven. Niet in de zin van kunst en cultuur, maar van massaconsumptie en toerisme. Daar moeten we vanaf."

Belangen

Om dat te bereiken pleit raadslid Nadif voor meer inspraak voor lokale ondernemers en bewoners. En wat als plannen en ideeën van bewoners en ondernemers botsen met haar eigen opvattingen? Kiest ze dan voor haar politieke koers? "Nee, dat is niet het principe van dit initiatiefvoorstel, dat gaat echt over hoe we het centrum inrichten. Hoe doen wij dat met zijn allen? Je hebt altijd binnen de politiek dat belangen botsen, anders was er maar één politieke partij geweest."

Maar op de Nieuwmarkt blijkt hoe moeilijk het kan zijn als je iedereen aan het woord wil laten en inspraak wil geven. Een vrouw die kaas verkoopt op de markt is juist blij met toeristen.

Nadif: "Ik hoor twee dingen: je hebt als ondernemer je klanten nodig om te overleven en wat ook erkend wordt, is dat de overlast een probleem is en dat er weinig plek is voor lokaal ondernemerschap. Lokale ondernemers zoals zij (de kaasverkoper, red.) moeten we een plek geven en gunnen, ook in het centrum."

Het uitgebreide plan van GroenLinks wordt binnenkort in de gemeenteraad besproken. 

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].