Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rondje centrum met nieuwe voorzitter stadsdeel centrum Amélie Strens: "Hier gebeurt het"

9 september 2023, 07.00 uur · Door Flip Linssen

Of het nou de prachtige monumentale panden betreft of de overvolle toeristische Wallen, Amélie Strens krijgt er de komende tijd allemaal mee te maken als nieuwe stadsdeelvoorzitter Centrum. Sinds een week is ze de frontvrouw van de binnenstad. De hoogste tijd dus om haar nieuwe werkplek eens te verkennen.

AT5

"Ik heb er heel veel zin in", begint de nieuwe stadsdeelvoorzitter die in de volksmond ook wel de binnenstadburgemeester wordt genoemd. Amélie Strens (37) heeft als hoofddoel om zowel toeristen als bewoners en ondernemers zich in het stadsdeel welkom te laten voelen. "Dat kan ik niet alleen en ook niet met enkel de gemeente. Daar is bewustzijn bij en input van al die groepen voor nodig."

Na in Nijmegen te zijn geboren en in Groningen te hebben gestudeerd, komt ze veertien jaar geleden naar Amsterdam. Ze woont lang in het centrum, maar woont sinds een paar jaar in Oost. De afgelopen jaren was ze actief als D66-fractievoorzitter voor Noord-Holland, nu maakt ze de overstap naar de hoofdstad. "Het centrum, dat is waar het gebeurt en waar alles van de stad samenkomt. Dat maakt het voor mij speciaal."

Toerisme of de vrije ondernemer?

Het Rembrandtplein is een plek waar Strens vroeger veel kwam: "Ik ging er graag uit. Maar als ik nu met mensen spreek merk je wel dat het minder divers is geworden, dat het meer toerisme aantrekt en dat de Amsterdammer er minder graag komt." Dat vindt ze jammer, want eigenlijk is het een heel mooi plein.

De toeristenondernemingen die op en rondom het plein liggen kunnen de oorzaak zijn. "Vroeger kon je elke winkel beginnen die je wilde, dus ook toeristische winkels zoals snoepwinkels. Daar zijn al strengere regels voor om dat tegen te gaan." Volgens de voorzitter moet je niet per ondernemer kijken, maar naar het geheel: "Want de optelsom is anders misschien niet wat je voor de hele stad wilt."

Quote

"De Wallen is een gebied waar de balans zoek is"

Amélie Strens - stadsdeelvoorzitter Centrum

De Utrechtsestraat is een plek waar het volgens Strens goed gaat: "Daar zijn we heel actief met ondernemers en de winkeliersvereniging bezig om grip te houden op het winkelaanbod. Bijvoorbeeld door winkelpanden op te kopen en dus zelf te kunnen bepalen wat voor zaak zich daar vestigt."

Samenkomst van problemen

De Wallen is bij uitstek een gebied waar alle discussiepunten en problemen van het centrum samenkomen: overlast van toeristen, coffeeshops, sekswerkers, horeca en bewoners. "De Wallen is voor mij een gebied waar de balans zoek is."

Aan de discussie rondom het verplaatsen van de Wallen naar een plek buiten het centrum wil ze zich na een week in functie nog niet branden. "Maar ik zie dat belangen van bewoners lange tijd niet vooraan hebben gestaan. Dus ik vind dat we goed naar ze moeten luisteren. Maar dit is en blijft een aantrekkelijke plek en de toeristen blijven komen. Dus ook met hen moet je in gesprek gaan."

Een van de maatregelen die al zijn genomen is het afsluiten van een van de stegen op de Wallen waar veel drugsoverlast is. Dit werd dinsdag, tijdens Strens eerste vergadering met de stadsdeelcommissie, besloten.

De voorgangers van de kersverse stadsdeelvoorzitter waren vaak snel weg. Zo vertrok Mascha ten Bruggencate in 2021 om burgemeester in Heiloo te worden en moest de opvolger na een jaar de functie neerleggen door gezondheidsproblemen. Haar directe voorganger Alexander Scholtes stopte na tien maanden met de functie om wethouder te worden.

"Maar dat is zeker niet mijn plan. Ik wil graag lang blijven om de stad nog beter te maken. Ik heb altijd geleerd, en zo sta ik er nu ook in: je moet iets doen omdat je het op dat moment echt leuk vindt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938