Start van hoofdcontent

Havenstraat

nl

Kalasjnikovs en klavecimbels: kijk hier aflevering 1 van De Strijd om de Havenstraat

5 november 2023, 13.05 uur · Aangepast 5 november 2023, 13.34 uur
Door Ronald Olsthoorn · Foto:

De komende twee weken staat het wel en wee van het Havenstraatterrein centraal in de nieuwe vijfdelige AT5-docuserie, De Strijd om de Havenstraat. Het verhaal van het laatste rafelrandje van Oud-Zuid en een stad op zoek naar zichzelf.

De rafelrand achter het Haarlemmermeerstation kent een roemruchte geschiedenis. Al een halve eeuw dreigt het opgeschrokt te worden door de groeiende stad, maar het is er nog steeds. Tot nu, zo lijkt het. AT5 volgt de laatste fase van het terrein en zijn bewoners.

In aflevering 1 maken we kennis met een aantal oudgedienden op het terrein. Zoals Arthur van Oest, pionier in special effects die werkte voor regisseurs als Steven Spielberg en Christopher Nolan. Of Lou Hermanides, zijn loods is tevens het clubhuis van Keep them Rolling, de organisatie die oude legervoertuigen van de geallieerden rijdend houdt. Maar ook Remy Reyers, die al 25 jaar op het terrein woont en de nieuwbouwplannen als een bedreiging ziet voor zijn huis en gezondheid.

Première voor de buurt

Vanmiddag om 15.30 uur kunnen Amsterdammers en geïnteresseerden op het Havenstraatterrein zelf de serie in zijn geheel bekijken. Er hangt dan een groot scherm in loods 12, naast ijzerboer Strube. Toegang is gratis. In het Haarlemmermeerstation is dit weekend ook nog een expositie te zien met schilderijen en foto's van de rafelrand.

De Strijd om de Havenstraat is vanaf zondag 5 november te zien op tv, YouTube en op deze site.

Op tv zijn de afleveringen op zondag 5 november, woensdag 8 november, zondag 12 november, woensdag 15 november en zondag 19 november voor het eerst om 19.18 uur te zien.

Op dezelfde dagen staat op ons YouTube-kanaal om 13.00 uur een nieuwe aflevering klaar en op at5.nl/havenstraat zijn alle afleveringen in één keer te bekijken.

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten