Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Partij voor de Dieren wil af van Nationale Tulpendag op Museumplein

1 november 2023, 16.07 uur · Aangepast 1 november 2023, 20.54 uur · Door AT5

Als het aan de Partij voor de Dieren (PvdD) ligt, komt er snel een einde aan Nationale Tulpendag. Jaarlijks wordt op de derde zaterdag van januari het tulpenseizoen ingeluid met een grote pluktuin op het Museumplein. De partij vindt dat de tulpenindustrie vanwege het hoge gebruik van pesticiden verantwoordelijk is voor milieuvervuiling en noemt het evenement een 'marketingstunt'. Volgens de tulpenbranche geeft de partij een vertekend beeld.

Inter Visual Studio / Robby Hiel

De pluktuin op het Museumplein trok vorig jaar veel publiek. Zo'n 200.000 tulpen konden gratis worden geplukt tijdens de Nationale Tulpendag. In eerdere edities stond de tulpentuin op de Dam. 

Schriftelijke vragen

In schriftelijke vragen aan het college licht fractievoorzitter Anke Bakker haar voorstel toe. "Van het totaal aantal aan pesticiden dat voor alle landbouwgewassen wordt gebruikt gaat 8 procent naar tulpenvelden. De tulpenteelt is daarmee volgens de meest recente cijfers van het CBS over 2020 een van de grootverbruikers van bestrijdingsmiddelen."

Bakker vraagt het college onder meer of het te verdedigen is om een vervuilende industrie een podium te bieden, terwijl Amsterdam staat voor een groene en gezonde stad. Ook wil ze weten hoe wenselijk het is dat er ruim 5 miljoen euro subsidie gaat naar het marketingbureau van de stad dat 'als promotioneel verlengstuk van een milieuvervuilende industrie fungeert'. Verder betwijfelt ze of het evenement bijdraagt aan de 'betere reputatie' die het stadsbestuur nastreeft. Als het aan de PvdD ligt wordt de aankomende editie op 20 januari 2024 afgelast.

Quote

"De Nationale Tulpendag geeft zoveel blijdschap en plezier en dat wil de PvdD mensen ontnemen"

Arjan Smit - Voorzitter Tulpen Promotie Nederland (TPN)

Arjan Smit, voorzitter van de Nederlandse Tulpenkwekers (TPN), noemt het voorstel van de PvdD 'flauwekul'. De cijfers over de gewasbeschermingsmiddelen geven volgens hem een vertekend beeld, omdat de PvdD het pesticidengebruik van de tulpenteelt onterecht vergelijkt met dat van de lelieteelt.

Afgelopen zomer kwam de lelieteelt in opspraak toen bleek dat sommige bestrijdingsmiddelen in de productie van lelies gezondheidsschade bij mensen en dieren kunnen veroorzaken. Uiteindelijk besloot de rechter dat een Drentse lelieteler, die door omwonenden voor de rechtbank werd gesleept, toch bestrijdingsmiddelen mag gebruiken, aangezien deze wel officieel zijn goedgekeurd.

"De lelieteelt gebruikt meer bestrijdingsmiddelen dan de tulpenteelt, terwijl de tulpenteelt zes keer groter is dan de lelieteelt. Om het volledige verhaal te vertellen kan je het verbruik niet vergelijken, maar moet je het per hectare berekenen", aldus Smit.

Tijd nodig

Desondanks erkent Smit dat er bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij het produceren van tulpen, maar heeft de sector 'tijd nodig' om dit verbruik verder naar beneden te brengen. Verder onderstreept hij dat de middelen die er in de tulpenteelt worden gebruikt goedgekeurd zijn en door een strenge selectieprocedure gaan voordat ze worden gebruikt.

Los van de bestrijdingsmiddelen gaat de PvdD volgens Smit voorbij aan de meerwaarde van de Nationale Tulpendag. "De tulp is een van de grootste exportproducten van Nederland. De Nationale Tulpendag geeft zoveel blijdschap en plezier en dat wil de PvdD mensen ontnemen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938