Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mogelijke sluiting Huisartsenpost Zuid bij het VUmc om 'zorg over stad eerlijker te verdelen'

2 november 2023, 07.00 uur · Door Jimmy Miltenburg

Een raadgevende stemming afgelopen maandagavond over het wel of niet sluiten van de Huisartsenpost Zuid, bij het VUmc, stuurt aan op een sluiting. De organisatie Huisartsenposten Amsterdam is voorstander van het plan om op deze manier de zorg efficiënter te organiseren.  

AT5

De spoedeisende hulp bij het VUmc verdwijnt namelijk voor mei 2024 volledig uit het ziekenhuis. Om die reden wil de organisatie Huisartsenposten Amsterdam af van de Huisartsenpost Zuid. Dat plan kan ook rekenen op kritiek, met name van huisartsen uit Amsterdam Zuid.

Huisarts Art Bosschieter, van de praktijk Amstelkade, stemde tegen maandagavond. "De tegenstem is met name de bereikbaarheid", geeft hij aan. "Dat blijft voor ons als artsen het meest grote punt. Zijn we nog laagdrempelig bereikbaar zoals de huisartsenpost als intentie heeft om te zijn? Zodat we de zorg op de juiste plek krijgen. Dat is voor ons de reden dat we weerstand geven."

In het nieuwe plan, zonder de post in Zuid, worden de landelijke RIVM-voorwaarden wel gehaald. Een patiënt moet binnen dertig minuten met eigen auto bij een post zijn. Het lukt elke Amsterdammer om binnen negentien minuten bij een post aan te komen, volgens Van Geffen.

Vier posten

Amsterdam heeft momenteel vijf huisartsenposten: in Zuidoost bij het AMC, in West bij OLVG West, in Noord bij ziekenhuis BovenIJ, in Centrum/Oost bij OLVG Oost en in Zuid bij VUmc. Maar volgens bestuurder Corine van Geffen van Huisartsenposten Amsterdam, is afschalen naar vier locaties noodzakelijk. "We stoppen geen zorg", vertelt zij. "We verplaatsen de zorg. Het komt echt goed. Als je van tevoren belt, dan zorgen wij dat je op de goede manier hulp krijgt."

Maar de huisartsen in Zuid zijn er niet gerust op. Ze vrezen hogere werkdruk en ook de reisafstanden voor patiënten worden groter. Maar tegelijkertijd is er ook wel begrip voor de keuze om de post te sluiten. "Als huisartsenpost Zuid willen we dichtbij blijven", aldus Bosschieter. "Op dit moment hebben we zeer beperkte mogelijkheid tot doorverwijzen naar de eerste hulp.(...) Dat is op deze locatie niet meer te doen. En dat spijt ons, want wij houden de zorg het liefst dichtbij. Maar dat heeft ook tot gevolg dat we die zorg, die kwaliteit van zorg niet kunnen organiseren hier."

Art Bosschieter, Huisartsenpraktijk Amstelkade - AT5

De bedoeling is dat er spoedposten ontstaan, waarbij zorg gecombineerd kan worden. Huisartsenposten gaan samen met spoedposten, wat moet leiden tot minder loketten en minder geschuif met patiënten. En volgens bestuurder Van Geffen gaat de sluiting zorgen voor een eerlijkere situatie. "Ik denk juist ook dat het beter verdelen van de werkdruk over alle posten het beter maakt voor de huisartsen en de beschikbaarheid ook van huisartsen", legt ze uit. "Maar we hebben ook wel een uitdaging met elkaar te gaan om de druk van onze zorgverleners omlaag te krijgen zodat ze ook plezier blijven houden in het werk."

Onvermijdelijk

Door op minder locaties verschillende zorgtypes te concentreren kan het betaalbaar blijven, voorziet Van Geffen. Ook de afdeling Amsterdam/Almere van de Landelijke Huisartsenvereniging steunt de sluiting van Huisartsenpost Zuid. "Wij denken dat de sluiting van post Zuid onvermijdelijk is. In de toekomst gaan de huisartsenposten en de spoedeisende hulp afdelingen van de ziekenhuizen intensiever samenwerken zodat patiënten sneller de juiste zorg ontvangen. (...) De overige vier huisartsenposten en spoedeisende hulpen in Amsterdam zijn voor alle Amsterdammers in geval van nood snel genoeg bereikbaar."

Over twee weken wordt duidelijk of Huisartsenposten Amsterdam daadwerkelijk overgaat tot het sluiten van de Huisartsenpost Zuid. Dat zou dan gaan om april 2024. Wel wordt benadrukt dat de post die overdag open is, gewoon openblijft.