Start van hoofdcontent

Weer

nl

Liveblog storm Ciarán: Schade valt tot nu toe mee, vijf bomen omgevallen

2 november 2023, 10.48 uur · Aangepast 2 november 2023, 21.56 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Het KNMI heeft vandaag code oranje afgegeven vanwege de komst van storm Ciarán. In dit liveblog volg je alle laatste ontwikkelingen.

2 november 2023, 20.12 uur

Hoogtepunt voorbij

Storm Ciarán is over het hoogtepunt heen en de wind begint te luwen. Dat meldt Weeronline. De storm zal de komende uren het land verlaten. "Daarna blijft het zeker tot begin volgende week onstuimig, maar de zware windstoten lijken voorlopig van de baan", schrijft de weersite. 

 

2 november 2023, 18.10 uur

Vijf bomen omgewaaid

Door de harde wind van vandaag zijn tot nu toe vijf bomen omgewaaid, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het gaat om vier gemeentebomen in de stadsdelen Centrum, Noord, Oost en Zuidoost, en één boom die bij iemand in de achtertuin stond.

Het gaat om een fractie van het aantal bomen dat tijdens storm Poly omviel. Toen waren het er zo'n zeshonderd.

2 november 2023, 16.10 uur

Storm bereikt komende twee uur hoogtepunt

Storm Ciarán lijkt binnen twee uur zijn hoogtepunt in Amsterdam te bereiken. Al met al lijken de zwaarste windstoten aan onze stad voorbij te gaan. "In IJmuiden, dichter bij zee, kunnen nog windstoten van meer dan 100 kilometer per uur voorkomen, maar in Amsterdam gaat dat niet meer gebeuren", zegt Johnny Willemsen van Weeronline. Het KNMI meette in de buurt van Amsterdam rond 16.00 uur windstoten van rond de 80 kilometer per uur.

Taferelen die doen denken aan storm Poly, die afgelopen juli door de stad raasde, hoeven we niet te verwachten. "Storm Poly was veel sterker, vooral in Noord-Holland", zegt Willemsen. "Toen waren er windstoten tot 140 kilometer per uur. Storm Ciarán haalde die snelheden in Frankrijk, maar in Noord-Holland bij lange na niet."

2 november 2023, 15.43 uur

Brandweer: 'Schade valt tot nu toe mee'

Tot nu toe is de schade als gevolg van storm Ciarán nog beperkt gebleven, meldt de brandweer. "Er zijn vandaag meldingen binnengekomen van instabiele bomen en loshangende takken. Maar tot nu toe valt het gelukkig nog allemaal mee", zegt een woordvoerder van de brandweer, die benadrukt dat dat in de loop van de middag nog kan veranderen.

2 november 2023, 15.21 uur

Scholieren eerder naar huis

Nu het KNMI code oranje heeft afgegeven voor zeer zware windstoten, zijn meerdere Amsterdamse scholen vandaag eerder dichtgegaan. Scholieren, die tussen de middag massaal naar huis fietsten, vinden dat helemaal niet erg.

AT5