Start van hoofdcontent

Nieuws

nl

Halsema bezoekt met jongeren Auschwitz: "Wil je Amsterdam begrijpen, moet je de Holocaust begrijpen"

7 november 2023, 16.00 uur · Aangepast 8 november 2023, 08.09 uur
Door Nicolai Brannan · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Burgemeester Halsema heeft vandaag samen met een groep Amsterdamse jongeren voormalig concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz in Polen bezocht. De reis is bedoeld om het bewustzijn over de Holocaust en antisemitisme onder met name jongeren te verhogen. De reis was al eerder gepland en staat los van het conflict in Israël en Gaza. "Dit is geen politieke reis", aldus Halsema, al maken de spanningen in de stad volgens haar het bezoek nu wel extra urgent.  

AT5 / Luuk Koenen

Afgelopen januari kwam naar buiten dat bijna een kwart van de Nederlandse jongvolwassenen de Holocaust bagatelliseert of zelfs een 'mythe' noemt. Op het onderzoek kwam kritiek, maar burgemeester Halsema zei bij AT5 dat er geen ‘slecht onderzoek nodig is om te weten dat er echt iets aan de hand is’.  

"De herinnering aan de Holocaust dreigt met name onder jongeren te verdwijnen", aldus Halsema. "Wil je Amsterdam begrijpen en de toekomst van Amsterdam? Dan moet je de Holocaust kennen en begrijpen."

Het bezoek aan Auschwitz werd begin dit jaar aangekondigd tijdens de Nationale Holocaustherdenking. De burgemeester hoopt het bewustzijn te verhogen rondom antisemitisme, racisme en andere vormen van haat en uitsluiting.  

Quote

"Door mezelf te verdiepen in iemand anders zijn geschiedenis hoop ik anderen te motiveren dat ook te doen"

deelnemer Jaysen over de reis

Halsema nu over de reis: "Helaas krijgen veel Amsterdammers nog te vaak te maken met discriminatie, racisme en uitsluiting. Ook dat is niet nieuw. Het meest gruwelijke voorbeeld van uitsluiting uit onze geschiedenis is de Holocaust, de moord op 6 miljoen Joodse mensen uit heel Europa."

De jongeren die mee zijn op reis komen uit verschillende stadsdelen of studeren in de stad. "Het is een gemengde groep van jongvolwassenen die een zo goed mogelijke afspiegeling van de stad vormen. De deelnemers komen uit alle stadsdelen, hebben diverse culturele achtergronden en volgen verschillende opleidingen", aldus de gemeente. 

AT5 / Luuk Koenen

Jaysen uit Zuidoost (21) is één van de deelnemers aan de reis: "Door mezelf te verdiepen in iemand anders zijn geschiedenis hoop ik anderen te motiveren dat ook te doen. Het kan soms misschien lijken alsof je weinig te maken hebt met de Holocaust, maar discriminatie en racisme blijven terugkomen, de geschiedenis blijft zich herhalen. Als we daar vanaf willen komen, dan moet je kijken waar je elkaar tegenkomt in de geschiedenis en daarvan met elkaar leren."
 
Het moment van het bezoek staat los van het escalerende conflict in Israël en Gaza. De oplopende spanningen in de stad maken de reis wel extra urgent, aldus Halsema. "Om zo antisemitisme en discriminatie te bespreken en te bestrijden."

"We hebben overwogen of we de reis op dit moment moesten door laten gaan", aldus Halsema.  Het kan gezien worden als politiek. Maar de reis afzeggen net zo goed. Dit is geen politieke reis en de aanleiding is onverminderd belangrijk."

AT5 / Luuk Koenen
Quote

"Wil je Amsterdam begrijpen, dan moet je de Holocaust kennen en begrijpen"

burgemeester Halsema

Halsema besluit: "Uit die geschiedenis proberen we te leren dat we elke vorm van uitsluiting moeten bestrijden. Alleen dan kunnen we ook in de toekomst met veel verschillende mensen, verschillende geloven en verschillende culturen samenleven. Dat is waarom we willen weten wat er in Auschwitz is gebeurd."

De jongeren zijn meerdere keren voor de reis samengekomen en hebben geleerd over de Joodse geschiedenis in Amsterdam. Het programma is in de stad begeleid door onder andere Emile Schrijver van het Joods Cultureel Kwartier en Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. 

Als groepsleider zijn Jaïr Stranders van Theater na de Dam en trainer, coach en adviseur Chantal Suissa-Runne, ook bekend van de islamitisch-Joodse stichting Yalla, mee naar Auschwitz.  
 
Binnenkort zendt AT5 een reportage uit over het bezoek van de burgemeester en de jongeren aan Auschwitz. 

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].