Start van hoofdcontent

Bouw Woon Leef

nl

Je gezinshuis inruilen voor een kleinere woning: "Ik ga vrijwillig naar een kast"

9 november 2023, 16.25 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

We zitten midden in een woningcrisis en het einde is nog niet in zicht. Maar wat kunnen we, naast bijbouwen, nu doen? Volgens Amsterdammers Jeanette en Willemien kun je het beste doorschuiven als je minder ruimte nodig hebt. In Bouw Woon Leef  vertellen zij over hun stap naar een kleinere woning. 

De 68-jarige Jeanette Wevers en de 70-jarige Willemien Klarenberg zullen verhuizen naar het Amstelkwartier. Daar worden 100 sociale huurwoningen gebouwd voor 55-plussers. Het complex genaamd Stadsveteraan is in samenspraak met de toekomstige bewoners ontworpen. Zo komt er een atelier in het gebouw en een glijbaan in de tuin voor de kleinkinderen.  

Levensloopbestendig wonen

Jeanette Wevers laat haar gezinsappartement in haar geliefde Rivierenbuurt achter. Zij ruilt haar woning in voor een veel kleinere plek in het Stadsveteranen complex. "Ik ga vrijwillig naar een kast", lacht ze. 

Ze levert ruimte in, maar ze verheugt zich op wonen in duurzaam appartement met weinig onderhoud. "Zodat ik hier in lengte van dagen kan blijven wonen."

Quote

"Ik laat een grotere woning achter voor een gezinnetje"

Willemien Klarenberg, bewoner
Willemien Klarenberg - Stadsveteraan - AT5

Plek maken voor gezinnen

Willemien Klarenberg heeft er ook bewust voor gekozen om te verhuizen naar Stadsveteraan. Ze is 70 jaar oud en woont op dit moment drie hoog. Al die trappen omhoog wordt steeds lastiger voor haar. "Nu ben ik fit. Ik kan beter nu verhuizen, dan over 10 jaar. Ook laat ik een grotere woning achter voor een gezinnetje."

Quote

"Nu ben ik fit. Ik kan beter nu verhuizen dan over 10 jaar"

Willemien Klarenberg, bewoner

Iedereen een Huis

Meer horen van Amsterdammers zoals Jeanette en Willemien? Kijk dan de nieuwe woondocu: Iedereen een Huis. 

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, X (Twitter), Facebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.

Deze video is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam, AM en de Rabobank.