Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bo verlaat met haar gezin de stad: "We dachten ooit: We gaan níét in Almere wonen"

20 april 2023, 14.52 uur · Aangepast 21 april 2023, 12.01 uur · Door AT5 Producties

Steeds meer Amsterdamse gezinnen verlaten de stad. Dat blijkt uit een recent rapport van de Rabobank over de woontevredenheid in de stad. Zo ook Bo Prenger en haar gezin. In AT5's Bouw, Woon, Leef vertelt zij waarom zij na 15 jaar Amsterdam inruilt voor Almere.

Bo en haar vriend betaalden voor hun appartement aan de Entrepotbrug in het Oostelijk Havengebied, 1700 euro kale huur, inclusief een parkeerplek. Ondanks dat het gezin tevreden is over de grootte en de ligging van hun woning begonnen, door de extra kosten na de komst van hun kindje, de hoge huurkosten een grotere uitdaging te worden. "Dat je niet kunt sparen wat je wilt en alles gaat er weer uit. Het is allemaal duur en dat is een vervelend gevoel", legt Bo uit. "Dat stukje financiële vrijheid daar verlangen we weer erg naar."

Quote

"Je kunt niet kunt sparen wat je wilt. Het is allemaal duur en dat is een vervelend gevoel"

BO PRENGER - VERLAAT DE STAD

De ervaring van het jonge gezin toont gelijkenissen met de resultaten uit het onderzoek van Rabobank. Daar worden verschillende redenen genoemd voor het vertrek van de Amsterdammers uit de stad: De prijzen van de huizen zijn te hoog, de woningen zijn te klein en Amsterdammers zijn ontevreden over de buurt en hoe mensen met elkaar omgaan. 

Bo en haar vriend tekenen de koopovereenkomst
Quote

"Nu heel blij dat wij deze keuze hebben gemaakt."

BO PRENGER - VERLAAT DE STAD

In Almere-Haven heeft Bo met haar gezin inmiddels een nieuw thuis gevonden, al was dat niet hun eerste keus. "De aankoopmakelaar zei in het begin al dat je met ons budget snel uit zou komen in Almere. Toen zeiden wij nog heel stellig 'nee!''," vertelt Bo lachend. "We gaan níét in Almere wonen." 

Maar na een aantal onsuccesvolle bezichtigingen in Amsterdam en de Zaanstreek gingen ze toch een kijkje nemen in Almere en toen was het raak. "Ineens kwamen we het huis tegen waarbij wij dachten: Dit is echt ons droomhuis," zegt Bo. Het stel gaat 1100 euro hypotheek betalen en houdt daardoor weer geld over om te sparen. "Nu heel blij dat wij deze keuze hebben gemaakt."

Meer zien over dit onderwerp?AT5 zendt op 30 april een lange aflevering van Bouw Woon Leef uit. Daarin zijn onder andere Bo en haar gezin terug te zien. Daarnaast spreken we een oudere die niet kan doorstromen uit een groot gezinshuis en verschillende deskundigen over problemen rondom betaalbaar wonen in de stad.  

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door VORM, AM Gebiedsontwikkeling, NUL20 en Gemeente Amsterdam.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterInstagram en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.